10’dan fazla ülkeden çok sayıda akademisyenin ve ülkemizden sadece 4 konuşmacının katıldığı prestijli sempozyumda, 4 kişiden biri olan Harran Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Başkanı Prof. Dr. Nuray Altay, katılımcı akademisyenlere depremin toplumsal etkileri ve enkaz altında kalan yaralılarda meydana gelen ezilme vakalarına müdahale yönünde tecrübeleri sundu.
İstanbul’da gerçekleşen ve sempozyum düzenleme kurulu tarafından konuşmacı olarak davet edilen Prof. Dr. Nuray Altay, dünyada yıkıcı sonuçları olan doğal afetlerden biri olan depremlerde yaralılarda meydana gelen Ezilme (Crush) Sendromunun tedavisini ve kendi deneyimlerini İngilizce olarak tüm tıp dünyasının yararlanması adına bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda, göçük altında kalan depremzedelerde gelişen, ezilen kas hücreleri ve bunların atıklarının kana karışması sonucu başta böbrek olmak üzere çeşitli hayati organlara zarar verdiğini ve çoğu hastanın ölümüne neden olduğunu belirten Prof. Dr. Nuray Altay, son yıllarda tüm dünyanın bu soruna bir çözüm arayışı içinde olduğunu kendilerinin de güncel tedavi yöntemlerini kullanarak bu ölümcül soruna bir çözüm oluşturma çabasında olduklarını söyledi.
Prof. Dr. Altay, sempozyumda 6 Şubat 2023’te bölgemizde meydana gelen deprem sonrası depremzedelere yapmış oldukları tedavi tecrübelerini de anlattı.
Sempozyum Yönetim Kurulu, doğal afetler karşısında çaresiz olan insanoğlunun depremzedelerin tedavisi ile ilgili bu yeni bilgilerin çok dikkat çektiğini belirterek sempozyum sonrası tüm dünyada çok merkezli çalışmaların başlatılması için Türk Yoğun Bakım Derneği ile beraber uluslararası düzeyde çalışmalara başladıklarını bildirdiler.
Böyle bir prestijli sempozyuma konuşmacı olarak davet edilmesinin kendisi ve kurumu adına gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Nuray Altay; “Deprem bölgesinde yaşayan biri olarak hastanemizde çok sayıda ezilme vakaları ile karşılaştım ve tedavi süreçlerinde bizzat yer aldım. Bilgi ve tecrübelerimizi sempozyumdaki değerli akademisyen hocalarımızla paylaşmaktan ve tedavi sürecine katkı sağlamaktan çok mutlu oldum. Böyle verimli sempozyumların hem ulusal hem de uluslararası yapılması bilime yön verme açısından çok önemlidir. Sempozyumun tüm insanlık adına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.