enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4828
EURO
36,4276
ALTIN
2.966,80
BIST
9.196,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu

Kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu

Kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu
21.07.2023 18:36
0
A+
A-

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranlarını artırdı.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) dün aldığı faiz oranını arttırma kararında, “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma”ya dair adımların atılacağı belirtmişti.

Atılacak adımlar kapsamında, “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” başlıklı karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranları arttırılarak yüzde 15’ çıkarıldı.

Merkez Bankası bu adımla, piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini sağlamayı planlıyor.

Düzenlemeyle sistemden yaklaşık 450 milyar TL’lik likidite çekilecek.

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

Munzam karşılık da denilen zorunlu karşılık oranı, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır.

HABERLER  Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.