enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5415
EURO
34,8110
ALTIN
2.444,86
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şarküteriye her hafta zam geliyor

Şarküteriye her hafta zam geliyor

Şarküteriye her hafta zam geliyor
07.08.2023 18:12
0
A+
A-

Yaşanan ekonomik kriz ile fiyatların büyük artış gösterdiği gıda sektöründe, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından şarküteri ürünleri de ciddi oranda zamlandı.

Her hafta ürünlere neredeyse 5-10 lira zam geldiğini belirten şarküteri esnafı Mehmet Emin Avcı, artık müşteriye fiyat söyleyemez hale geldiklerini vurguladı. Köylerde hayvancılığın azaldığını ve buna bağlı olarak süt, peynir, yoğurt gibi ürünleri bulmakta zorlandığını da ifade eden Avcı, “Halimiz hiç hal değil” dedi.

Dolar kurunda yaşanan artış, vergilere ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar birçok sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de fiyatların yükselişini beraberinde getirmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, sadece son 34 ayda Türkiye’de gıda fiyatlarında yüzde 266 artış yaşandı.

Gıda sektöründe yaşanan zamlardan,  kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan şarküteri ürünleri de nasibini aldı. Hayvancılığın ciddi oranda azalması nedeniyle esnafın ve vatandaşın bulmakta zorluk çektiği süt ürünlerine en son gelen yüzde 35’lik zamla Urfa’da peynirin kilosu 125 liraya kadar çıkarken, koyun yoğurdu 30-35 liradan, köy yumurtası tanesi ise 2-3 liradan satılıyor.

Konuyla ilgili BİHA’ya değerlendirmede bulunan yılların şarküteri esnafı Mehmet Emin Avcı, fiyatlarda yaşanan artışlardan dolayı eskisi gibi satış yapamadığını, vatandaşın da tasarruf adına artık aldığı ürünlerde iki kilo yerine bir kilo veya yarım kiloyu tercih ettiğini vurguladı.

AVCI: HAFTADA BİR 5-10 LİRA KİLODAN ZAM VURUYOR

“Zamlardan dolayı halimiz hiç hal değil” diyen Avcı, peynire haftada bir 5-10 lira zam geldiğini savunduğu değerlendirmesinde şunları söyledi:

” Köylü peyniri getiriyor. Haftada bir 5-10 lira kilodan zam vuruyor. Niye vuruyor? Yeme 50 lira zam geldi. Hemen yansıtıyor. İşlerimiz nasıl dediğinde ise, işler şöyle: Peynir, zeytin temel gıda olduğu için millet mecburdur almaya. PatlIcan ve isot, onlar da pahalı. Zeytin, peynir sabah kahvaltıda mecbur almaya. Ne yapsın millet. 100 gram yiyeceklerine 50 gram yiyecek. Öyle yapıyor.”

HABERLER  Kılıçdaroğlu'ndan Asgari Ücretle Çalışanlara Yönelik Flaş Çağrı

“2 KİLO ALAN ARTİK 1 KİLO, YARIM KİLO ALIYOR”

Avcı, satışlarının eskisi gibi olmadığını, daha önce bir üründen 2 kilo alan vatandaşın artık 1 kilo veya 500 gram aldığını vurgulayarak, “Bizim satışlarımız öyle eskisi gibi değil. İki kilo alan artık bir kilo, yarım kilo alıyor. 300 gram alıyor” dedi.

“KÖYLERDE YETERİNCE ÜRÜN BULAMIYORUZ, TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ”

Köylerde neredeyse hayvancılığın kalmadığını ve bundan dolayı da yeterli düzeyde ürün bulamadıklarını belirten Avcı, bu durumun da özellikle peynir, yoğurt ve yumurta gibi ürünlerin fiyatlarında artışa neden olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Köylünün de suçu var. Kendilerini pamuğa bela etmiş. Nedir bu pamuk-mamuk. Biraz hayvancılık yapın. Köylerde artık hayvan yok. Budur, burada Dağyanı Köyünde, hatırlıyorum bundan 20 sene önce 10 bin tane koyun vardı orda. Şimdi inanın 100 tane koyun bile yok. Yav biraz çalışın, yorulun. Sütçülükte para var. Yani köylünün de biraz suçu var. Artık köylerde yeterince ürün bulamıyoruz. Çünkü hayvancılık yok. Herkes pamuktan, tarımdan biraz nemalanınca, devletin verdiği destek olunca, adamlar rahat ediyor, hayvan beslemiyor. Tarlası olmayanlar, işte birer tane hayvan besliyor. Onlara da kul-köle olmuşuz, mahkum olmuşuz. Mesela, az önce telefon açan bir arkadaş, dedi, yoğurt var mı? Dedim, yok, yarın ancak. Bir müşterim var. Bana cuma günü getiriyor, bir tanesi de bana salı günü getiriyor. Ama az geliyor. Az gelince de talepleri karşılayamıyoruz.”

“KAYMAK 150 LİRA, URFA PEYNİRİ 125 LİRA, KOYUN YOĞURDU 35 LİRA”

Fiyatların pahalı olduğunun altını çizen Avcı, müşteriye fiyat söylemeye çekindiklerini vurguladı. Süt ürünlerine gelen yüzde 35’lik zamla birlikte fiyatların daha da arttığına dikkat çeken Avcı, ürünlerin mevcut fiyatları hakkında da şu bilgileri paylaştı:

HABERLER  Kuyumculuk sektöründen geçici olarak '24 taksit' talebi

“Fiyatlar pahalı. Mesela, ben pazartesi günü kaymağı 125 liraya satıyordum, şimdi ben kaymağın kilosunu 125 liradan alıyorum, 150 liraya satıyorum. Otomatikman 25 lira halkın cebinden çıktı. Süt ürünlerine yüzde 35 zam gelince fiyatlara hemen yansıma yaptı. Keza peynir de öyle. Şu anda taze Urfa peyniri 95-100 liraya toptan. Biz de 125 liraya veriyoruz. Bunun 5-10 lira firesi vardır. Ayrıca bulunmuyor da yani. Yoğurt da az geliyor. 1 kilo koyun yoğurdu 30-35 lira olmuş. Var mesela, piyasada mandıra yoğurdu var, yağsız yoğurt ama. Büyük marketlere gidin, yoğurt çok. Ama yağsız ya da yüzde 10 yağlı. Üstüne yapay kaymak çekmiş, millet de yiyor. Katkılı, koruyucu madde var hepsinde.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.