enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da Bamyada fiyatı arttı ama talep azalmadı

Şanlıurfa’da Bamyada fiyatı arttı ama talep azalmadı

Şanlıurfa’da Bamyada fiyatı arttı ama talep azalmadı
14.08.2023 07:31
0
A+
A-

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez yaz lezzetlerinden olan taze bamya, pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Geçen yıla göre fiyatlarında yüzde 40’lara varan artış yaşanan taze bamya, kilosu 50 ila 75 lira arasında değişen fiyatlarla semt pazarlarında alıcı buluyor.

Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen, hem çorbası hem de yemeği yapılan Urfa’nın sevilen lezzeti bamyanın fiyatı yüksek olsa da vatandaşlardan ilgi görüyor.

Şanlıurfa’da, yaz sebzelerinden ve sofraların vazgeçilmezi olan bamya semt pazarlarındaki yerini aldı. Kurusunun fiyatı bin lirayı bulan bamyanın tazesi ilgi görüyor ancak bamyanın tazesi de oldukça pahalı.

Birçok sağlık problemine iyi gelen ve kış aylarında da tüketilebilmesi için kurutmalığı yapılan bamyanın fiyatı geçen sene 40-50 lira civarındaydı. Bamya bu yıl yaklaşık yüzde 40 zamlandı. Semt pazarlarında taze bamya 55 ila 75 lira arasında satılıyor.

Cula: Fiyatı yüksek ama alıcısı var

Yenişehir’de kurulan semt pazarında esnaflık yapan Bekir Cula, fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşın taze bamyaya ilgi gösterdiğini belirtti.

BİHA’ya konuşan Cula, bamya satışlarından memnun olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bamya fiyatları hal pazarında 55, 60 TL arasında değişiyor. 65 TL’den alınan taze bamyanın fiyatı 75 TL oluyor. Hal pazarıyla, semt pazarlarında oluşan 10 liralık farkın nedeni ise bamyada fire verme oranının yüksek olması. Yani yaklaşık 5 TL’lik bir kayıp oluyor. Kalan 5 TL de esnafa kar olarak kalıyor. Esnaf günde ortalama 15-20 kilo arası bamya satıyor. Bamya satışlar şu an için normal seviyelerde, vatandaş fiyatları normal karşılıyor. Fiyatlar yüksek ama vatandaş ilgi gösteriyor.”

“Bamyanın Fiyatı Boyutuna Göre”

Bamyanın fiyatında büyüklüğünün belirleyici olduğunu vurgulayan Cula, sözlerini şöyle sürdürdü:

HABERLER  Urfa istihdamda çok gerilerde

“Bamyayı çeşit olarak büyük, orta ve küçük olarak ayırabiliriz. Bunların arasında fiyat farkı da oluyor. Büyükleri daha ucuzdur küçük olanlara göre. Bamya boyutuna göre 55 TL’den 75 TL’ye kadar çıkıyor. Kurutulmuş bamyanın fiyatı yüksek görünebilir ama aslında normal bamyanın 14 – 15 kilosundan anca 1 kilo kurutulmuş bamya çıkıyor. Buna göre bakarsak hemen hemen aynı fiyata denk geliyor.”

“Pahalı Olmasının nedeni uğraştırması”

Bamyanın bu kadar pahalı olmasının sebebini ekimine, yetiştirmesinin ve toplanmasının uğraştırmasına bağlayan Cula, “Toplanması özellikle zor ve yorucu. Çünkü tek tek toplanıyor. Geçen yıla göre fiyatı çok yükselmedi. Aradaki fiyat farkı diğer ürünlere nazaran çok değil. Geçen yıl ile bu yıl arasında yaklaşık olarak 20 TL’lik bir fark var” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.