enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa Tabip Odası’ndan kuduz vakalarına ilişkin açıklama

Şanlıurfa Tabip Odası’ndan kuduz vakalarına ilişkin açıklama

Şanlıurfa Tabip Odası’ndan kuduz vakalarına ilişkin açıklama
21.08.2023 23:47
0
A+
A-

Şanlıurfa Tabip Odası, kuduz tanılı hastanın görüntülerinin sosyal medya mecralarında paylaşılmasının tıp etiğine ve hasta haklarına ilişkin ciddi ihlal oluşturduğu uyarısında bulundu.

Oda, ayrıca son dönemdeki kuduz vakalarını azaltmak ve önlemek amacıyla atılması gereken adımları paylaştı.

Şanlıurfa Tabip Odası, kuduz tanısı konulan Suriyeli hastanın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, sağlık hizmetlerinin temel ilkelerinden biri olan hasta mahremiyetinin, insanların sağlık hizmetlerine erişim hakkını ve sağlık bilgilerinin gizliliğini içerdiğini belirten Şanlıurfa Tabip Odası, “Üzülerek ifade etmek isteriz ki, son günlerde kuduz tanısı nedeniyle Şanlıurfa’da yatışı yapılan, yabancı uyruklu bir hastanın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması tıp etiğine ve hasta haklarına yönelik ciddi bir ihlal olmuştur” ifadesini kullandı.

Hastaların sağlık bilgilerinin ve görüntülerinin izin alınmadan paylaşılmasının hem hastaların mahremiyetinin çiğnenmesine neden olurken hem de toplumda güven duygusunu zedelediği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tıbbi gizliliğin korunması, sadece hukuki bir zorunluluk değil aynı zamanda insan haklarına saygının da bir ifadesidir. Her bireyin sağlık durumu özel ve mahremiyetle korunan bir alan olmalıdır.

Bu vesileyle, tüm sağlık profesyonellerini ve toplumu hastaların gizliliğini koruma konusunda daha da duyarlı olmaya, tıbbi etik ilkelerine ve hasta haklarına gereken saygıyı göstermeye davet ediyoruz. Şanlıurfa Tabip Odası olarak, hastalarımızın ve toplumumuzun sağlık hizmetlerine güvenle yaklaşabilmesi için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz.”

“KUDUZ VAKALARININ ARTIŞI ENDİŞEYE YOL AÇMAKTADIR”

Şanlıurfa Tabip Odası, son dönemde Şanlıurfa ve çevre illerde yaşanan kuduz vakalarının artışının toplumsal sağlık açısından ciddi bir endişeye yol açtığını kaydetti. Kuduzun önlenmesi ve yayılmasının engellenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirmeye yönelik bir çağrıda bulunulan açıklamada, kuduz hakkında bilgiler paylaşıldı.

HABERLER  Şanlıurfa’da toplu taşıma bayram süresince ücretsiz

“Sağlık Bakanlığının, bölgedeki kuduz vakalarını azaltmak ve önlemek amacıyla etkin ve hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerekmektedir” denilen açıklamada, atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

1. Aşılamaların Artırılması: Özellikle risk altındaki bölgelerde hayvan aşılamalarının yaygınlaştırılması ve aşılanan hayvanların kayıt altına alınması sağlanmalıdır.

2. Bilinçlendirme Kampanyaları: Toplumu kuduzun tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla kampanyalar düzenlenmelidir. Kuduzun belirtileri, nasıl bulaştığı ve nasıl önlenebileceği halka aktarılmalıdır.

3. Kontrol ve İzleme Mekanizmalarının Güçlendirilmesi: Kuduz vakalarını izlemek ve kontrol altında tutmak amacıyla etkin mekanizmalar oluşturulmalı, vaka sayıları takip edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

4. Hızlı Tepki: Kuduz vakalarının bildirildiği andan itibaren hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmelidir. Risk altındaki alanlarda hemen müdahale edilerek salgınların önüne geçilmelidir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.