enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Yağmurlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfalı Mevsimlik tarım işçilerinin dramı sürüyor!

Şanlıurfalı Mevsimlik tarım işçilerinin dramı sürüyor!

Şanlıurfalı Mevsimlik tarım işçilerinin dramı sürüyor!
26.08.2023 14:13
0
A+
A-

Memleketlerinde çalışma olanağı bulamayan tarım işçilerinin mevsimlik dramı devam ediyor.

Her yıl başta Şanlıurfa olmak üzere çevre illerden yüzbinlerce insan batıya tarım işçiliğine gidiyor. Çok az ücretlere çalıştırılan ve yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kalan tarım işçileri kölelik koşullarında çalıştırılıyor.

Memleketlerinde çalışma olanağı bulamayan tarım işçilerinin mevsimlik dramı devam ediyor. Tarım kenti diye övünülen, (GAP) Güneydoğu Anadolu Projesi  sayesinde ovaları suya kavuştu diye haberler yapılan Şanlıurfa’da temel tarım sorunu hala çözüme kavuşamadı.

Her yıl  ‘Tarımda Hizmet Akdi ile Süresiz Çalışanlar’ olarak tanımlanan binlerce mevsimlik tarım işçisi Sakarya’nın yolunu tutuyor. Ağustos ayında başlayan işçilik ekim ayına kadar sürüyor. Ülkenin doğusundan batısına başlayan yolculuk fındık bahçelerinde son buluyor. Kimi ailesini toparlayıp, kimi okulunu bırakıp geliyor.

12 saatlik çalışmanın sonucunda sosyal güvenceleri olmadan bu yıl günlük 450 lira kazanıyor işçiler. 

12 SAAT TER DÖKÜYORLAR

Fındık toplamak için Mardin’den Kocaali’ne gelen mevsimlik tarım işçisi Mahmut Başakçı, “Buraya mevsimlik işçi olarak geliyorum. Buraya geleli 1 hafta oldu. Sabah saat 8’de başlayıp akşam 7 gibi bitiriyoruz. Bahçe sahibinin bize sağladığı çiftlikte kalıyoruz. Sabah erkende başlıyoruz, akşama kadar çalışıyoruz tabii ki bünyeyi zorluyor. Fındık topluyor, çuval taşıyorum. Bu bahçede 21-22 kişi çalışıyoruz” dedi.

GÜNLÜK 450 TL YEVMİYE

Evini geçindirmek için Diyarbakır’dan gelen ve mevsimlik tarım işçiliği yapan Süleyman Başakçı ise, “Fındık zamanı geldi bizde Diyarbakır’dan buraya geldik. Bazı yerlerde 1 ay kalıyoruz bazı yerlerde 45-50 gün kalıyoruz. Şuanda fındık fiyatı üreticiyi kurtarmıyor bu sebeple yevmiyelerde işçiyi kurtarmıyor. Sabahtan akşama kadar eğiliyor fındık topluyorsun, zor oluyor tabi bünye zorlanıyor. Yaklaşık 12 saat çalışıyoruz günlük 450 TL para alıyoruz. Bir haftadır çalışıyoruz ve yaklaşık 35-40 gün daha burada çalışacağız” sözlerini kullandı.

HABERLER  Bozova’daki istismar iddiası sonrası valilik ve barodan açıklama

Yaşam koşullarının kötü olduğu tarlalarda kurdukları çadırlarda konaklayarak para kazanmaya çalışan mevsimlik tarım işçilerinin ne durumları iyileştirelebildi ne de memleketlerinde çalışma olanağı sağlanabildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.