enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da biber fiyatları cep yakıyor

Şanlıurfa’da biber fiyatları cep yakıyor

Şanlıurfa’da biber fiyatları cep yakıyor
29.08.2023 20:37
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, yöre halkının isot ve isot reçeli olarak adlandırdığı pul biber ve biber salçasının üretimine başlandı.

Salça ve pul biber yapmak isteyen vatandaşlar, biber ayıklama ve çekme tesislerinin yolunu tuttu. Günde 6-7 ton biber ve biber salçasını temizleyip yaptıklarını belirten işletme sahibi Ölmez, fiyatların yüksek olmasına rağmen gelen talepten memnun. Fiyatların gün geçtikçe yükseldiğini de belirten Ölmez, vatandaşlara ellerini hızlı tutmaları konusunda uyarıda bulundu.

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da biber hasadının başlamasıyla yöre halkının “isot reçeli” olarak adlandırdığı biber salçası ile pul biber yapım sezonu da açıldı. Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte evlerinin pul biberi ve biber salçası ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar, hal pazarından aldıkları biberleri, biber ayıklama ve çekme tesislerini götürüyor.

Burada biberleri temizlenip çekildikten sonra ürünleri götüren vatandaşlar, Urfa’nın kavurucu sıcağında salçalarını damlara serip güneşte bekleterek kurutuyorlar.

Yaklaşık 12 kilo yaş biberden 1 kilo pul biber çıkarken, 9 kilo biberden ise 1 kilo  biber salçası çıkıyor.

FİYATI CEP YAKIYOR

İsotun tarlada hasadı devam ederken, sebze halindeki fiyatlar, her yıl yüzlerce kilo kurutmalık alan vatandaşı düşündürüyor.

Geçen yıllarda kilosu 14-15 liraya satılan isot bu yıl fiyatı 20-21 liradan satılıyor. İsotun fahiş şekilde artan fiyatı, Urfalıları biber salçası sevdasından vazgeçirmiyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde biber ayıklama ve çekme tesisi işleten Mehmet Ölmez, biberdeki son durumu değerlendirdi.

ÖLMEZ: FİYAT YÜKSEK AMA TALEP ÇOK

Ölmez, fiyatların yüksek olmasına rağmen gelen talepten memnun olduğunu belirtti.

“2023 yaz isot sezonumuzu açtık” diyen Ölmez, “Burada hem satış hem de temizleme işlemi yapıyoruz. Bu sezon güzel ilerliyor, müşterinin talebi yüksek, biberleri yetiştiremiyoruz. Biliyorsunuz ki Urfa isotu sadece Urfa’da değil dünyaca meşhur, bu nedenle şehir dışına da gönderiyoruz” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa'da toplu ulaşıma zam geldi

“VATANDAŞLAR ELİNİ ÇABUK TUTSUN”

Biber fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Ölmez, “Biberin kilosu şu anda 21 TL’den başlıyor ama fiyat gittikçe yükseliyor, 10 gün içinde 15 TL’den 21 TL’ye çıktı. Yani almak isteyen vatandaşlarımız elini çabuk tutsun çünkü fiyat yükselmeye devam edecek” şeklinde konuştu.

“TALEBE YETİŞMEKTE ZORLANIYORUZ”

Ölmez, günde ortalama 6-7 ton biber temizlediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Yaklaşık 25-30 kişilik bir temizleme ekibiyle günde ortalama 6–7 ton biber temizliyoruz. Temizleme yapıldıktan sonra sepetlere yükleyip evlere götürüyoruz. İsteyen olursa burada makineye çekip öyle götürüyoruz. Makine ücreti, kurutmalık biberde 5 TL, salçalık biberde 3 TL olarak değişiyor. Temizlediğimiz biberler kurutmalık olursa çuvalını 25 TL, salçalık olacaksa 30 TL’den temizliyoruz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.