enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5125
EURO
34,8747
ALTIN
2.440,45
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da ‘sonbahar şap aşılama’ kampanyası başladı

Şanlıurfa’da ‘sonbahar şap aşılama’ kampanyası başladı

Şanlıurfa’da ‘sonbahar şap aşılama’ kampanyası başladı
08.09.2023 19:49
0
A+
A-

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı’ kapsamında sonbahar şap aşılama takvimi başladı.

Kampanya ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak.

Şanlıurfa ‘Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı’ çerçevesinde Sonbahar Şap Aşılama takvimi başladı.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, sonbahar şap aşılama döneminin başladığı duyuruldu.

Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kıymetli yetiştiricilerimiz, şap aşılama kampanyası başlamıştır. Hayvanlarınızın sağlığı korumak ve verim kaybını önlemek için şap aşısını yaptırmayı unutmayınız. ‘Aşılama İle Hayvanını Koru Üretime Devam Et’ aşılama ile hem hayvanlarını koru hem de hastalığın meydana getirebileceği verim kayıpları, yavru atma, ölüm, tedavi maliyeti ve ekonomik kayıpların önüne geçerek üretime devam et. Ülke çapında 1 Eylül 2023 tarihinde başlayacak olan sonbahar şap aşılama kampanyasında hayvanlarınızın aşılarını yaptırmayı unutmayınız.”

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.

ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür.

ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor.

HABERLER  Şanlıurfa'da arazi kiralama işlemleri 18 Ocak'ta başlayacak
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.