enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da domateste talep yüksek! Kamyondan indiği gibi bitiyor

Şanlıurfa’da domateste talep yüksek! Kamyondan indiği gibi bitiyor

Şanlıurfa’da domateste talep yüksek! Kamyondan indiği gibi bitiyor
20.09.2023 09:45
0
A+
A-

Şanlıurfa’da eylül ayının gelmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Kış mevsiminde doğal ve ev yapımı salça yapmak isteyen vatandaşlar da Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali’nde yoğunluk oluşturdu.

Vatandaşlar salça yapmak için kasa kasa domates alırken, fiyat çeşitliliğinin yaşandığı halde 4 TL’den başlayan domates fiyatları 6 TL’ye kadar çıkıyor.

Şanlıurfa’da domates salçası, konserve ve biber salçası yapmak isteyen vatandaşlar, Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali esnafının yüzünü güldürdü.

Her yıl ağustos ayının sonu, eylül ayının başında Şanlıurfalıların evlerinde, balkonlarında, teras katlarında yaptıkları domates salçası sezonu başladı.

Sabahın erken saatlerinde hal pazarına gelen vatandaşlar tarladan pazara gelen hem ucuz hem de kaliteli domatesi almak için dükkan dükkan gezerek alışveriş yapıyor. Kilosu 4 ile 6 TL arasında değişen domatesler, satın alındıktan sonra kasalar ile hamallar tarafından nakliye kamyonetlerine taşınıp, alıcının evine ya da salçalık biber ve domatesi sıkma tesisine doğru yola çıkıyor.

10 kilo domatesten ortalama 1 kilo salça çıkıyor.

Esnaf, geçen yıla oranla domates fiyatlarında artış yaşanmadığını belirtiyor. Esnaf, fiyatların kendilerine tatmin etmediğini ifade etse de vatandaşın ilgisinden memnun.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali esnaflarından Mehmet Şükrü Top, salçalık domates fiyatlarında çok fazla artış olmadığını söyledi.

Mehmet Şükrü Top, halde kış hazırlıkları nedeniyle yoğunluk yaşandığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Salça sezonu başladı. Şu anda sezondan memnunuz. Vatandaşın ilgi ve talebi var. Gelip alıyorlar. Tam istediğimiz seviyede olmasa da memnunuz. Fiyatlar geçen seneye göre artmış durumda. Salçalık domates 5-6 TL arasında. Biber reçeli için uygun olan kapya biber ise 19 TL.  Acı biber ise 22 TL. Geçen yıl ise domates 4-5 TL arasındaydı. Biber ise 15-16 TL arasında çok büyük artış yok. “

HABERLER  Urfa’da Zafer Bayramı Koşusu renkli anlara sahne oldu

“VATANDAŞIN BU YIL TALEBİ YÜKSEK”

“Vatandaş hal pazarına geldiği zaman en az 100 kilo ile 1 ton arasında salçalık domates alıyor” diyen Top, “Ortalama 10 kilo domatesten 1 kilo salça çıkıyor. Biber de ise 12 kiloda 1 kilo çıkıyor. Vatandaşın bu yıl talebi yüksek. Geçen yıl çok yapamadılar. Bu yıl yapmak için kapış kapış domates ve biber alıyorlar” ifadesini kullandı.

KARABURÇ: BİZ ESNAF OLARAK DOMATESTEN ÇOK KAZANAMADIK

Esnaf Halil Karaburç ise fiyatların esnaf olarak kendilerini memnun etmediğini belirterek,  “Domateste durum iyi değil. Konya’dan 4 TL’ye domatesi yüklüyoruz. Burada 5 liraya satıyoruz. Neredeyse 1,5 lira masrafı var. Ama biz 1 lira farkla satıyoruz. Geçen yıl da domates 4 ila 5 lira arasındaydı, neredeyse geçen yılla aynı fiyat farkı çok az. Biz esnaf olarak, domatesten çok kazanamadık. Akaryakıt giderlerimiz fazla, mazot 41 TL olmuş. Ama vatandaş fiyattan memnun” şeklinde konuştu.

“DOMATESLER KAMYONDAN İNDİĞİ GİBİ BİTİYOR”

Domatese talebin çok fazla olduğunu ve getirdikleri gibi satıldığını ifade eden Karaburç, şunları söyledi:

“Konserve ve salçalık domates sezonu başladı. Domatesler kamyondan indiği gibi bitiyor. Talep çok fazla. Özelikle konservelik domates talep ediliyor. Salçalık domates de iyi satılıyor.  Sezon ilerledikçe talebin daha da artacağını düşünüyoruz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.