enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C

Erdoğan emekli aylıkları zammı için tarih verdi!

Erdoğan emekli aylıkları zammı için tarih verdi!

Erdoğan emekli aylıkları zammı için tarih verdi!
22.09.2023 14:40
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına yapılması beklenen düzenlemeye ilişkin, “Fazla uzamaz, 2024’e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz” dedi.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı merak ediliyor. İşte en düşük emekli maaşı için konuşulan rakam…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Emeklilerin aylıklarıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

“Emeklilerimizin sıkıntılarını biliyoruz. Toplumun tüm kesimlerine yönelik adımlar attığımız gibi onların da yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacağız. (Emekli maaşı düzenlemesi) Fazla uzamaz, yani en kısa zamanda… 2024’e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz.”

İŞTE YENİ MAAŞLAR

Yılsonu enflasyon beklentisinin yüzde 65 olarak güncellenmesiyle memur ve SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam da yüzde 50’ye yaklaşacak. Orta Vadeli Program’daki enflasyon hedefine göre emekliler yüzde 37.76 zammı garantilerken, refah payıyla birlikte artışın yüzde 50’ye yaklaşması bekleniyor. Emekli zammında, prim-aylık dengesizliği giderilecek, refah payı ya da seyyanen zam yapılacak. En düşük emekli aylığı da 10 bin lirayı geçecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sabah Gazetesi’ndeki habere göre, devam eden emekli aylıklarına yönelik çalışmaların tamamlanınca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağını söyledi. Emeklilere yapılacak ilave artışın ocak ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu yıl olduğu gibi refah payı da dikkate alınarak oransal artışla iyileştirme yapılması birinci seçenek arasında bulunuyor. Bu durumda ocak ayı beklenmeden doğrudan bir ara zam yapılması söz konusu olabilir. Memurlara olduğu gibi emeklilere de seyyanen bir artış yapılması da seçenekler arasında yer alıyor. Orta Vadeli Program’da yüzde 65 olan yılsonu enflasyon tahmini emekliye zam oranını ortaya koydu. TÜİK verilerine göre temmuz-ağustos artışı yüzde 19.44 olurken, OVP tahminine göre enflasyon zammı yüzde 37.76 olacak. Meclis’te yapılacak düzenlemeyle enflasyonun üzerine ek olarak bir iyileştirme yapılacak.

HABERLER  Yılmaz'dan asgari ücret açıklaması

10 BİN 332 LİRAYA ÇIKACAK

Ayrıca 7500 lira olan en düşük emekli aylığının da yılbaşında artırılması bekleniyor. Cepte olan enflasyon artışına göre en düşük emekli aylığına yüzde 37.76 zam durumunda 7 bin 500 liralık tutar 10 bin 332 liraya yükselecek. Bugün itibariyle 7 bin 900 lira olan emekli aylığı 10 bin 883 lira, 8 bin 200 lira olan emekli aylığı 11 bin 434 lira, 9 bin lira alan 12 bin 398 lira, 9 bin 400 lira alan da 12 bin 949 lira alacak. Emeklilere bin 100 lira olan bayram ikramiyeleri de artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak.

KADEMELİ BİR ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Emekli zammı da 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek. Emekli ve memur maaşlarının baştan sona değişeceği maaş zammına refah payı ve seyyanen artışın söz konusu olması bekleniyor. Emekliler yeni yılda enflasyon zammıyla gelen kesin artış oranını ise 3 Ocak’ta öğrenecek. SSK, Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında (yapılacak düzenlemeyle refah payı ya da seyyanen artış da olacak) memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak.

3 OCAK’TA NETLEŞECEK

Çalışma Bakanlığı’nca ortaya konulacak formüller Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Bakan Vedat Işıkhan, “Söz verdik. Meclis açılır açılmaz gereken yapılacak, çalışıyoruz” derken, emekliler yeni yılda enflasyon zammıyla gelen artış oranını da 3 Ocak’ta öğrenecek. Bugün 7500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilmesinin artıp artmayacağı da merak ediliyor. 2019’da 1000 lira olan en düşük emekli aylığı 2020’de 1500, 2022 Ocak ayında 2500, Temmuz ayında 3500, 2023 Ocak ayında 5500, Mart ayında 7500 liraya yükseltildi.

HABERLER  İhracatta ‘yapay zeka’ dönemi başladı

BAĞ-KUR’LULARIN PRİM GÜNÜ İNDİRİLECEK

Küçük esnafın, tüccarın emekliliği için gerekli prim gün sayısı SGK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Yapılacak düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur’lular 9 bin gün yerine 7 bin 200 güne düşürülecek. Böylece 1800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.