enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3717
EURO
34,7805
ALTIN
2.439,36
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Başvuran EYT’liler avans alabilecek!

Başvuran EYT’liler avans alabilecek!

Başvuran EYT’liler avans alabilecek!
25.09.2023 00:39
0
A+
A-

Emekli aylığı başvurusu yapan ve 90 gün içinde maaşı bağlanamayan kişiler, talep etmeleri halinde SGK’dan avans ödemesi alabilecekler.

EYT düzenlemesi 3 Mart’ta hayata geçti. Bu tarihten sonra EYT’liler SGK’ya müracaat etti. Bugüne kadar 2.2 milyon kişi başvurdu. Tekrarlayan başvurular elendi ve bu sayı 2 milyon olarak belirlendi. 1.9 milyon kişinin emeklilik işlemi tamamlandı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yıl bitmeden EYT’lilerin hepsine maaşlarının ödeneceğini duyurdu.

Posta gazetesinin haberine göre; maaşları geciken emekliler avans alabiliyor. SGK, 90 gün içinde maaşı ödenemeyen emekli adaylarına istemeleri halinde avans veriyor.

Bu yüzden maaşı ödenmeyen EYT’liler avans isteyebilir. SGK, bu kişilerin aylık almaya hak kazanıp kazanmadığını saptıyor.

Aylık almaya hak kazananlara üç ay için net asgari ücretin 3 katı yani 34 bin 200 lira kadar avans ödenebiliyor.

Avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan fazla olması halinde fazla olan kısım bir sonraki emekli aylığından düşülecek.

Bu düşüş aylığın dörtte birinden fazla olamıyor. Yani avans miktarı, ödenen aylığı aşsa bile, her ay en çok aylık miktarının dörtte biri kadar düşüş yapılacak.

Öte yandan aylık talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi istemezse, SGK kendiliğinden avans vermiyor. Bu sebeple avans ödemesi almak isteyen kişilerin SGK’ya avans isteklerini bildirmeleri lazım.

BAŞVURULAR NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?

SGK’dan avans talep edecek EYT’lilerin bu başvurularını yazılı yapmaları gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak dilekçenin SGK hizmet merkezlerine verilmesi halinde işleme konulması mümkün.

EYT’lilerin ilk olarak e-Devlet üzerinden aylık talebinde bulundukları tarihi doğrulamaları, bu tarihin üzerinden 90 gün geçip geçmediğini hesaplamaları ve 90’ıncı gün halen e-Devlet üzerinde ‘aylık bağlandı’ yazısı çıkmıyorsa dilekçe ile avans isteklerini SGK’ya göndermeleri gerekiyor.

HABERLER  Et ve süte zam geliyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.