enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3782
EURO
34,7437
ALTIN
2.429,32
BIST
10.012,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Şanlıurfa’da soba satışları durgun

Şanlıurfa’da soba satışları durgun

Şanlıurfa’da soba satışları durgun
12.10.2023 22:56
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, doğalgaz fiyatlarındaki zamlardan dolayı geçen yıl talep gören odun ve kömür sobası, bu yıl soba malzemelerinde ve demirde artan maliyetlerden dolayı fiyatı yüksek olduğu için satış yapamıyor.

Geçtiğimiz yıl doğalgaz fiyatlarına art arda gelen zamlardan dolayı vatandaş çareyi odun ve kömür sobasında bulmuştu. Bu yıl ise demire gelen zamlar ve soba yapımında maliyetlerin artması, soba satışlarını neredeyse durma noktasına getirdi.

Sobacılarındaki durgunluğun bir diğer sebebi ise Urfa’da bu yıl yazın uzun sürmesi ve sıcaklıkların hala devam etmesinden dolayı vatandaşlar soba almak için acele etmiyor.

Soba satıcılarından Mehmet Demir, vatandaşlara soba almak için bu sakin zamanda gelmelerini tavsiye etti. Demir, “Soba sezonu açılmak üzere, şu anlık pek müşteri yok toptancılara falan gelip alıyor. Diğer vatandaşlarımız ise mevsimlik işçi oldukları için daha gelmediler. Önümüzdeki ay her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

FİYATLAR NASIL?

Soba fiyatlarına bir yıl içinde yüzde 80 – 90 oranında bir artış olduğunu belirten Demir, şunları söyledi:

“Soba fiyatlarımız 900 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Her sobamızın içinde ikişer kova ikişer ızgara ve parçaları takım olarak mevcuttur.

Geçen yılki fiyat ile bu yılki fiyat arasında çok fark var yani yüzde 80 ve 90 arasında bir artış var. Geçen yıl vatandaş 150 veya 200 TL’ye soba bulabiliyordu ama son yaşanan olaylardan sonra yükseldi fiyatları.

Sobalarımızı sadece Urfa değil, Antep, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi komşu illere de gönderiyoruz.

Soba alacak vatandaşlar, eğer ki ihtiyaçları varsa şu an sakinken gelip almalarını tavsiye ederim.”

“SOBACILIĞI BIRAKACAK DURUMA GELDİK”

Sobacılar pazarında soba yapan esnaflardan biri olan Ömer Badıllı, soba satışlarında karın kalmadığını neredeyse bu işi bırakacağını ifade ederek şunları söyledi:

HABERLER  Motorine Pazartesi günü zam geliyor

“40 senedir Urfa merkezde sobacılık yapıyorum. Urfa tanıtımı için çok video çektim videolarım tıklanma rekorları kırdı.

Doğalgaz geldiğinden dolayı soba satışlarımızda ciddi bir düşüş oldu. Zaten soba alanlar genellikle kırsal kesimdeki insanlar oluyor bu nedenle soba satışlarımız çok düştü. Eskiden iyi bir kazanç sağlıyorduk ama şuan kar kalmadı artık sobacılığı bırakacak duruma geldik.

Soba fiyatları ise 400 – 500 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Geçen yıla göre soba fiyatlarında yüzde 50 ila yüzde 70 arasında bir artış oldu. Fiyatlar yükseldikçe satışlarımız ve kazancımız düşüyor.”

“SOBAYI GENELLİKLE KIRSAL KESİM ALIYOR”

Urfa’nın sobacılıkta baya ilerlediğini söyleyen Badıllı, 10 çeşit soba ürettiklerini ve insanların bunların arasında en ucuzunu aldığını belirtti. Badıllı, “Soba alanlar genellikle kırsal kesim oluyor onlarda 300 TL’lik teneke soba alıyorlar bizim bu teneke sobadan kazancımız 40 TL civarında. Yaklaşık olarak 10 çeşit sobamız var ama genellikle en ucuzu olan teneke soba alınıyor.

Zaten Urfa sobacılıkla meşhur ve baya ilerlemiş durumda bu nedenle çevre illere ve ilçelere satışımız var” dedi.

Sonuç

Şanlıurfa’da soba satışları, doğalgaz fiyatlarındaki zamlardan dolayı geçen yıl talep görmesine rağmen bu yıl soba malzemelerinde ve demirde artan maliyetlerden dolayı fiyatı yüksek olduğu için satış yapamıyor. Sobacılarındaki durgunluğun bir diğer sebebi ise Urfa’da bu yıl yazın uzun sürmesi ve sıcaklıkların hala devam etmesinden dolayı vatandaşlar soba almak için acele etmiyor.

Soba satıcıları, soba alacak vatandaşların bu sakin zamanda gelmelerini tavsiye ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.