enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5470
EURO
36,1854
ALTIN
2.956,63
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da doğal gaz kullanımı oduncu esnafını bitme noktasına getirdi

Şanlıurfa’da doğal gaz kullanımı oduncu esnafını bitme noktasına getirdi

Şanlıurfa’da doğal gaz kullanımı oduncu esnafını bitme noktasına getirdi
21.10.2023 10:43
0
A+
A-

Şanlıurfa’da doğal gaz kullanımının artması ve odun kömür fiyatlarındaki fahiş artış, oduncu esnafını olumsuz etkiledi. Oduncular, işlerinde yüzde 70’e varan düşüş yaşandığını belirterek, sezon sonu birçok esnafın bu işi bırakacağını söyledi.

Şanlıurfa’da doğal gaz kullanımı, Karadeniz’de bulunan gazın ardından 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz verilmesiyle birlikte arttı. Bu durum, oduncu esnafını olumsuz etkiledi.

Oduncular, doğal gaz kullanımının artmasının yanı sıra odun kömür fiyatlarındaki fahiş yükselişin de işlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Şanlıurfa’da meşe ağacının tonu 4 bin lira, meyve ağaçlarının tonu 3 bin 500 liradan satılıyor. Geçen sene tonu 5 bin lira olan kömürün tonu ise şu günlerde 8 bin liradan veriliyor.

Yakacaklarda geçen yıla göre yaklaşık iki kat artış var.

Oduncu esnafına göre, akaryakıt ve enerjideki zamların odunlara ve kömüre yansıması farklı oldu. Ancak esnaf, kıs mevsimine doğru fiyatların daha da tırmanabileceğini öngörüyor.

İşler yüzde 70 düştü

Oduncular Pazarı’nda esnaflık yapan Mehmet Sait Takılan, işlerinde yüzde 70’e varan düşüş yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“Odun çeşidi çok ancak, en çok satılanlar meşe ve meyve odunları. Fiyatlar bayağı pahalı, meşe ağacının tonunu 4 bin liraya satıyoruz, eve teslim. Fakat, sattığımızdan para kazanmıyoruz. Kimse satın alamıyor. Oduncu esnafı olarak ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. İşlerimizde çok ciddi, yüzde 70’e varan düşüş var geçen senelere nazaran. Hem satamayan esnaf olarak muzdaripiz hem de alamayan halk da muzdarip.”

Kömür satışları durdu

Takılan, kömür satışlarının fiyatların yüksekliğinden dolayı durduğunu ifade ederek, “Kömür zaten hiç satılmıyor. Eskiden diyelim ki adam 500 kilo odun alırken 5 torba da kömür alırdı. Şimdi alamıyor çok pahalı. Tonu 7 bin 500 TL civarında, torbası 180 TL. Daha ucuzu var ama çok iyi yanmıyor. Geçen yıl en kaliteli kömürü 140 TL’ye satıyordum. Bu dolara bağlı ithal kömür olduğu için dolar yükselince o da yükseliyor.” şeklinde konuştu.

HABERLER  Devlet Arşivleri Başkanlığına 45 sürekli işçi alınacak

Meslek bitme noktasında

Takılan, doğal gaz ağının genişlemesi ve odun kömür fiyatlarındaki artışın mesleklerini bitme noktasına getirdiğini kaydetti.

“Sezon sonu işi bırakacak çok esnaf olacağını düşünüyorum, yani ben bile bırakmayı düşünüyorum” diyen Takılan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bunu sezon içinde bütün esnaf olarak düşünüyoruz. Mesleğimiz bitme noktasına geliyor başka bir sektöre geçelim mi, geçmeyelim mi diye. Özellikle oduncular pazarında kiracı esnaf çok. İş yerlerini 100-150 bin TL’lere yıllık kiraya tutmuş. Yani kiracı esnaf bu sene kirasını çıkartırsa ne ala. O derece bir düşüş var. Bunun çeşitli nedenleri var. Birincisi doğal gaz ağının genişlemesi, bir de fiyat pahalılığı. Mesleğimiz artık bitme noktasına geldi, bunu bütün oduncu esnafı düşünüyor. Sezon sonu işi bırakacak çok esnaf olacağını düşünüyorum, yani ben bile bırakmayı düşünüyorum. Özellikle hükümetin bir yıllık ücretsiz doğal gaz projesi vardı. Onun için de insanlar bedavadır diyip doğal gaza geçiyor.”

Doğal gaz daha maliyetli

Odun kömür ısınmasının doğal gaza göre daha az maliyetli olduğunu kaydeden Takılan, “Doğal gaz ısınması ile odun ve kömür ısınması arasında fark olur. Bu sene bakacağız doğal gazın daha yeni fiyatları açıklanmadı. Ancak, doğal gaz ile ısınan ayda bin 500 TL ile ısınır, odun ile ısınan gelir bir ton alır 4 bin TL bir kış boyu ısınıyor” diye konuştu.

İşler durgun

Pazar esnafından Yavuz Küçüksu ise, eylül ayına gelmelerine rağmen işlerde kıpırdama olmadığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.