enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3784
EURO
34,7289
ALTIN
2.433,87
BIST
10.056,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Şanlıurfa, dünyanın bilinen tarihini değiştirmeye devam ediyor

Şanlıurfa, dünyanın bilinen tarihini değiştirmeye devam ediyor
14.01.2024 15:27
0
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Şanlıurfa bölgesinde sürdürülen kazı çalışmalarıyla bölgenin dünyanın bilinen tarihini değiştirmeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Şanlıurfa’nın, 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan ve antik kent Ur Kaśdim (Kaldealıların Şehri) olduğuna inanılan bir şehir olduğu belirtildi. Urfa’nın, bölgede gelişmiş tüm uygarlıkların mirasını gururla sergilediği vurgulandı.

Şanlıurfa’nın Yahudilerin, Hıristiyanların ve Müslümanların kutsal kabul ettiği bir yer olduğu hatırlatılan açıklamada, Eski Ahit’e göre, “üç tek tanrılı dinin babası” olan İbrahim Peygamber’in Ur Kaśdim şehrinde doğduğu ve ailesiyle birlikte “Atababalar Evi” Harran’a göç ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Şanlıurfa topraklarının, M.Ö. 2. binyılda Hurri Devlet’nin şehirlerinden birisi olduğu ve kimilerinin Hz. İbrahim’in Mevlid-i Halil Camii’nin bulunduğu yerin yakınındaki bir mağarada doğduğuna inandığı belirtildi. Bu nedenle bölge ve mağaranın kutsal kabul edildiği vurgulandı.

Açıklamada, Şanlıurfa’nın yakın çevresinde Göbeklitepe, Karahantepe ve Nevali Çori gibi çok yakın çevrede bu kadar çok Neolitik yerin hemen hemen aynı bölgede yer almasının ilginç olduğu belirtildi.

Son arkeolojik çalışmaların, Karahantepe’nin Göbeklitepe’den bile daha erken olabileceğini gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun sitenin dünyanın bilinen en eski Neolitik bölgesi olduğunu gösterdiği kaydedildi. Nevali Çori ve Göbeklitepe’de olduğu gibi Karahantepe’de de benzer bir yerleşim planı bulunduğu belirtildi.

Bugüne kadar 250’ye yakın “T” şeklinde dikilitaş gün ışığına çıkarıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları” projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi tarafından bölge halkının “Keçilitepe” olarak bildiği alanda 2 yıl önce yüzey araştırmaları başlatıldığı ve çalışmaların Profesör Dr. Necmi Karul tarafından yönetildiği kaydedildi.

Açıklamada, Karahantepe ve tüm Şanlıurfa bölgesinin, dünyanın bilinen tarihini değiştirmeye devam ettiği vurgulandı.

HABERLER  Diyanet: Umre için Türkiye'nin de aralarında olduğu 33 ülkeden Suudi Arabistan'a ziyaretçi kabul edilmeyecek
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.