enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da yaz yağışları yüzde 54 azaldı

Şanlıurfa’da yaz yağışları yüzde 54 azaldı
24.10.2023 21:57
0
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, bu yıl yaz mevsimi yağışları ülke genelinde normallerinin ve geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Ancak Şanlıurfa’nın yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlarda önemli bir düşüş yaşandı.

Türkiye geneli yaz mevsimi yağışları 82,9 mm ölçüldü. 1991-2020 yılları yaz mevsimi yağışlarına göre yüzde 30 artış söz konusu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamına yakınında yağışlar normallerine göre yüzde 60’ın üzerinde azaldı. Azalma oranı Şanlıurfa çevresinde yüzde 80’i aştı.

Şanlıurfa’da yaz yağışları, normallerine göre yüzde 54 azaldı. Bu durum, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyebilir.

Yağışların azalmasının nedenleri

Yağışların azalmasının nedenleri arasında, iklim değişikliği, bölgedeki kuraklaşma ve su kaynaklarının yanlış kullanımı yer alıyor.

İklim değişikliği, dünya genelinde yağışların azalmasına neden oluyor. Bu durum, özellikle kurak bölgeleri daha da olumsuz etkiliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin en kurak bölgelerinden biri. Bölgede, geçmiş yıllarda da yağışlarda önemli düşüşler yaşanmıştı.

Bölgedeki su kaynaklarının yanlış kullanımı da yağışların azalmasına neden oluyor. Bölgede, sulama ve diğer ihtiyaçlar için fazla miktarda su kullanılıyor. Bu durum, yeraltı sularının azalmasına neden oluyor.

Yağışların azalmasının etkileri

Yağışların azalmasının, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Bölgede, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin büyük bir kısmı, sulama ve yağışlara bağlı. Yağışların azalması, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin verimini düşürebilir.

Yağışların azalmasının, bölgenin iklimini de olumsuz etkileyebileceği tahmin ediliyor. Bölgede, daha sıcak ve kurak bir iklimin hakim olması bekleniyor.

Yağışların artırılması için önlemler

Yağışların artırılması için, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve bölgenin su kaynaklarını korumak gerekiyor.

İklim değişikliğiyle mücadele için, sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekiyor. Bölgenin su kaynaklarını korumak için ise sulama ve diğer ihtiyaçlar için su kullanımını azaltmak gerekiyor.

HABERLER  Siverek Organize Sanayi Bölgesine ilişkin ihale Resmi Gazete'de
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.