enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3405
EURO
34,9270
ALTIN
2.390,35
BIST
10.204,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
24°C
Şanlıurfa
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C

Şanlıurfa’da ihracat ve ithalat arttı

Şanlıurfa’da ihracat ve ithalat arttı
31.10.2023 18:55
0
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şanlıurfa’da eylül ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 36,3 arttı, ithalat yüzde 98,6 arttı.

Eylül ayında, Şanlıurfa’dan yapılan ihracat 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,3 oranında artış gösterdi. İhracatın en fazla arttığı sektörler ise hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, tarım ürünleri oldu.

Şanlıurfa’ya yapılan ithalat ise 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,6 oranında artış gösterdi. İthalatın en fazla arttığı sektörler ise hammadde ve yarı mamul maddeler, yatırım malları, tüketim malları oldu.

Eylül ayında dış ticaret açığı 5 milyar dolar

Eylül ayında, Şanlıurfa’da dış ticaret açığı 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,8 oranında azaldı. Dış ticaret açığının azalmasında ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi etkili oldu.

Ocak-eylül döneminde dış ticaret açığı 87 milyar dolar

Ocak-eylül döneminde, Şanlıurfa’dan yapılan ihracat 12,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 oranında azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68,2 olarak gerçekleşti.

Ocak-eylül döneminde, Şanlıurfa’ya yapılan ithalat ise 27,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 oranında arttı. Dış ticaret açığı ise 87 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Analiz

Şanlıurfa’da ihracat ve ithalatın artması, kentin üretim ve ticaret potansiyelinin güçlendiğini gösteriyor. İhracatın artması, kentin dış pazarlara açıldığını ve küresel ticarette rekabet gücünü artırdığını ortaya koyuyor. İthalatın artması ise kentin üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımların arttığını gösteriyor.

HABERLER  Şanlıurfalı genç girişimciler 3 boyutlu yazıcılara yönelik iletken filamentleri üretmek için çalışıyor

Şanlıurfa’da dış ticarette yaşanan olumlu gelişmelerin devam etmesi, kentin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sağlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.