enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3752
EURO
34,7818
ALTIN
2.434,64
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Şanlıurfa’da kuruyemiş fiyatları uçtu

Şanlıurfa’da kuruyemiş fiyatları uçtu

Şanlıurfa’da kuruyemiş fiyatları uçtu
11.11.2023 13:42
0
A+
A-

Şanlıurfa’da kış aylarında tüketimi artan yöresel kuruyemişlerin fiyatları, önceki yıla göre iki kat arttı. Özellikle çekirdek gibi daha uygun olan ve vatandaşların ilgi gösterdiği ürünlerde, fiyatlar iki katına çıkmış durumda.

Şanlıurfa’da tarihi çarşılar bölgesinde kilosu 80 liradan başlayan kuruyemişler, 500 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar önceki yıllardaki gibi kilolarca değil artık bütçelerine göre da az miktarlarda bu ürünleri alıyorlar. Kent merkezindeki kuruyemişçiler, fiyatların yüksek olmasının satışları önemli ölçüde azalttığını düşünüyor.

Çarşı esnaflarından Mehmet Arslan, fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamadıklarını belirterek kış mevsiminin iyice gelmesiyle satışların biraz daha yükseleceğini ifade etti.

“Fiyatlar tuzlu”

Arslan, fiyatlarda düşüş beklemediğini, fiyatların bu şekilde devam edeceğini ifade ederek, “Burada geçimimizi yapmaya çalışıyoruz ama yüksek fiyatlar hem bizi hem de vatandaşları zorluyor. Fiyatlar bir sene içinde tavan yaptı sadece vatandaşın değil bizimde alım gücümüz düştü” dedi.

“Çekirdek 100 TL”

“Fiyatlar tuzlu, geçen sene satışını yaptığımız ürünlerden bazılarını getiremedik bu sene” diyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü biz de alamıyoruz. Çekirdekler 100 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkıyor, üzümler yine aynı şekilde 100 ile 200 TL arası değişmekte. Urfa fıstığı alınamıyor bu yıl zaten fiyatı şu anda 350 TL ile 450 TL arasında değişiklik gösteriyor.”

Çarşı esnafı fiyatların yüksek olmasına rağmen kış mevsiminin gelmesiyle beraber işlerin biraz olsun açılacağını düşünüyor.

Fiyat artışının nedenleri

Kuruyemiş fiyatlarındaki artışa, döviz kurundaki yükseliş ve küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar neden gösteriliyor. Ayrıca, kuraklık ve iklim değişikliği gibi faktörlerin de fiyatları etkilediği belirtiliyor.

HABERLER  Şanlıurfa’da ihracatçılar buluşması yapıldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.