enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3972
EURO
34,6310
ALTIN
2.392,24
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Şanlıurfa’da Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bilgilendirme etkinliği

Şanlıurfa’da Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bilgilendirme etkinliği
16.11.2023 00:19
0
A+
A-

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bilgilendirme etkinliği düzenledi.

Hastane girişinde açılan stantta Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, başhemşire ve personel tarafından hasta ve hasta yakınlarına diyabet konusunda bilgilendirme yapıldı.

Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan da diyabet hastalığının başlangıcı, tetikleyen durumlar ve kişiye vereceği zararlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan, diyabetin pankreas adı verilen salgı bezinden insülinin üretilemediği, az üretildiği veya üretilen insülinin hedef hücrelerde etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalık olduğunu ifade etti.

Diyabetin Dünya genelinde oldukça sık görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Karaaslan, “Diyabet, geç teşhis edildiğinde veya teşhis konulmasına rağmen yeterli kan şekeri kontrolü sağlanamadığında; çok sayıda organ fonksiyonlarını, yaşam kalitesini ve beklenen yaşam süresini olumsuz yönde etkileyebilmektedir” dedi.

Diyabetin belirtileri hakkında da bilgi veren Karaaslan, “Ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, iştah artışı veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, gece idrara çıkma, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi, açıklanamayan kilo kaybı, ayaklarda yanma ve uyuşmalar ve tekrarlayan mantar enfeksiyonları diyabetin sık görülen belirtilerinden bazılarıdır” diye konuştu.

Karaaslan, diyabet taramasının 35 yaşından sonra her üç yılda bir açlık kan şekerlerinin bakılması yoluyla yapılmasını önerdi.

Diyabetin önlenmesi ve tedavisi için sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve düzenli egzersizlerin önemine değinen Karaaslan, “Erken teşhis ve uygun tedavi ile hedef kan şekerlerine ulaşmak da hastalığa bağlı meydana gelen organ hasarlarının önlenmesinde oldukça etkili olmaktadır” dedi.

HABERLER  Bakan Koca: 'Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı'
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.