enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3784
EURO
34,7289
ALTIN
2.433,87
BIST
10.056,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

2024 yılı asgari ücreti ne olacak?

2024 yılı asgari ücreti ne olacak?
03.12.2023 14:50
0
A+
A-

Asgari ücret tespit komisyonu, 11 Aralık’ta ilk toplantısını gerçekleştirecek. Uzmanlar, yapılacak zamda dört farklı senaryo üzerinde duruyor.

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretle ilgili “Bir kez verilecek zamla bu iş biter” ifadelerini kullandı. Ancak enflasyon gerçeği ortada. Hem uzmanlar hem de bu maaşla geçinecek olanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı fikirde değil.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık’ta yapacağını duyurdu. Peki eldeki veriler ışığında yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Süreç içerisinde toplamda 4 toplantı gerçekleşecek ve asgari ücret aralık ayı içerisinde açıklanmış olacak. Asgari ücrette olası senaryolar da gelen enflasyon rakamlarıyla birlikte şekilleniyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, katıldığı televizyon programında şu ifadeleri kullandı:

  • Eğer yıl sonu enflasyon yüzde 62 olursa, son 6 ayda yüzde 35.26’lık zamla 11 bin 402 TL’den, 15 bin 422 liraya,
  • Yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olursa, yüzde 37.77’lik zamla 15 bin 708 liraya,
  • Yıl sonu enflasyon yüzde 68 olursa, yüzde 40.26’lık zamla 15 bin 992 liraya çıkmış olacak.
  • Geçmiş dönemlerde baktığımızda buna bir refah payı eklentisi de oluyordu. Burada yüzde 40’a 10’luk bir zamla yüzde 50’yi görmüş olacaktır. O zaman da 17 bin 103 TL olması mümkün gözüküyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarına ilişkin, “Her zaman olduğu gibi bu süreci işçi ve işveren temsilcilerimiz ile birlikte uzlaşma ve mutabakat anlayışıyla, hassasiyetle yürüteceğiz.” dedi.

11 Aralık’ta, 2024 yılı asgari ücret seviyesini belirlemek üzere komisyon toplantılarına başlayacaklarını hatırlatan Işıkhan, “Her zaman olduğu gibi bu süreci işçi ve işveren temsilcilerimizle birlikte uzlaşma ve mutabakat anlayışıyla hassasiyetle yürüteceğiz. Şartlar ne olursa olsun geleceğin güçlü, müreffeh Türkiye’sini birlikte inşa edeceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

HABERLER  Şanlıurfa'da Okula başlama maliyeti en az 1,500 liradan başlıyor

Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınacak faktörler

Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınacak faktörler şunlardır:

  • Enflasyon
  • İşçi ücretlerinin genel düzeyi
  • Üretici fiyatlarındaki değişimler
  • Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler
  • İşgücü piyasasındaki durum

Bu faktörler göz önünde bulundurularak işçi ve işveren temsilcileri arasında uzlaşma sağlanacak. Uzlaşma sağlanamazsa, taraflar konunun çözümü için arabulucuya başvurabilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.