enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5112
EURO
34,8606
ALTIN
2.435,77
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Harran Üniversitesi bilim insanlarından önemli buluş

Harran Üniversitesi bilim insanlarından önemli buluş
12.12.2023 21:04
0
A+
A-

Harran Üniversitesi bilim insanları önemli bir buluşa daha imza attı. Laboratuvar ortamında yaptıkları çalışmayla sürme tozundan yüksek hassasiyetli fotodedektör ve güneş pili elde etmeyi başardı.

Günümüz dünyasında doğal enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulmasından hareketle Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Aslan ve araştırmacı Dr. Esra Aslan bu konu üzerinde çalışmaya başladı. Yapmış oldukları çalışmalarda doğada bulunan bir mineral olan sürme tozu ile çok hassas fotodedektör ve güneş pili üretilebileceğini bilimsel olarak ortaya koydu.

Bilim insanları, hassas fotodedektör ve güneş pillerinden daha fazla verim elde etmek için çalışma başlatmıştı. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarla doğal bir şekilde doğada bulunan mineral sayesinde daha verimli ve ekonomik olabilecek bir metot geliştirdiler. Akademisyenlerin geliştirdiği güneş pili ve daha hassas fotodedektör sisteminin günümüz şartlarına daha uygun olması bekleniyor.

Bu çalışmada geliştirilen tekniğin, ileriye dönük olarak yüksek verimli ve hassas fotodedektör ve güneş pillerinin üretilmesinde önemli etkileri olacak. Bu yaklaşımla, yakın gelecekte bu malzeme ile üretilen yeni nesil güneş pili ve fotodedektörlerin verimliliği de yüksek olacak.

Sürme tozunun 3000 yıldan beri antik Mısırlılardan günümüze kadar hala kullanılan ve göz çevresine sürülen bir kozmetik ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Ferhat Aslan;  “Asya ve Avrupa ülkelerinde kohl, kajal ya da kajol olarak, bizim dilimizde ise “ismid” olarak adlandırılan sürme, antik bir göz kozmetiğidir. Genellikle gözlerin çevresine sürülen siyah renkli sürme doğada mineral halinde kendiliğinden bulunuyor ve öğütülerek toz haline getiriliyor. Siyah renkli oluşu, ışığı önemli oranda soğurmasına neden oluyor. Bu özelliğinden dolayı araştırmalarımızda akıllı cihazlarda kullanma fikri oluştu.

Araştırmacılarımız, X-ışını kırınımı, taramalı elektron mikroskobu, optiksel ve elektriksel ölçümlerle yapmış oldukları incelemeler sonucunda sürme tozunun ışığa hassas önemli bir yarıiletken malzeme olduğunu keşfettiler. Sürme tozunu yüksek vakum altında buharlaştırarak 200 nanometre kalınlığında çok ince bir film haline getirdiler. Bu filmlerle ışığa hassas elektrik üretebilen cihazlar oluşturmayı başardılar.

HABERLER  Geleceğin mucitleri Şanlıurfa bilim merkezinde yetişecek

Doğada buna benzer başka maddelerden de yararlanma yolunda araştırmalarımız devam etmektedir. Yakın gelecekte iyi bir gözlemle bu maddeleri de keşfedebileceğimize ve teknolojiye kazandırılabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.