enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C

Şanlıurfa’da ihracatçılar buluşması yapıldı

Şanlıurfa’da ihracatçılar buluşması yapıldı
18.12.2023 20:50
0
A+
A-

Şanlıurfa’daki ihracatçı firmaların gelişmesine yönelik ŞUTSO’da yapılan ihracatçılar buluşmasında, Şanlıurfa’ya ihtisas gümrüğü açılması için ihracatın arttırılması gerektiği vurgulandı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından düzenlenen buluşmaya, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Şanlıurfa OSB Müdürü Osman Oktay ve Şanlıurfa’da bulunan ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı.

Buluşmada, Şanlıurfa’nın ihracat potansiyelinin artırılması için yapılması gerekenler konuşuldu.

İhtisas gümrüğü için ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak şart

ŞUTSO Başkanı Mehmet Yetim, Şanlıurfa’da İhtisas Vergi Dairesi olmadığı için Gaziantep üzerinden işlem yaptıklarını belirterek, “İlimizde İhtisas Vergi Dairesi yok, bundan dolayı birçok firmamız özellikle KDV iadesini etkin ve hızlı bir şekilde sağlanması için işlemlerini Gaziantep ili üzerinden yapmaktadır. Bu yüzden biz firmalarımızın KDV iade işlemlerini etkin ve hızlı bir şekilde işlenmesi için her zaman ve her platformda ilimizde bir İhtisas Vergi Dairesinin kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Gümrük, KDV ve vize gibi sorunların Şanlıurfa’nın ihracatını olumsuz etkilediğini söyleyen Yetim, “KDV sorununun dışında ayrıca gümrük, vize ve bürokratik sorunlar yaşandığını, iç pazarda artan talebin ihracatımızı olumsuz etkilediğini, hem küresel düzeyde hem de ülke bazında artan girdi maliyetlerinin yatırım üretim istihdam ve lojistik alanda firmalara ağır yükler getirdiğini belirtmek istiyorum. Bu sorunların yaşanmasının en temel sebebi ilimizde GAİB’e ait kurumsal niteliği olan rahatlıkla ulaşabileceğimiz bir yer ve çalışma ortamı olmaması. İlimizde gümrük müdürü konusunda yetersizlikler söz konusu, gümrük işlemleri ile ilgili olarak kalifiye personel ve gümrük müşavirleri yok, yetersizler. Temel temennimiz GAİB’in bu konuda da üzerine düşeni yapması” diye konuştu.

İhracat potansiyeli 1 milyar dolar

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise Şanlıurfa’nın ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Şanlıurfa’nın çok yüksek bir potansiyeli var, en az 1 milyar dolarlık bir potansiyeli var ama rakamlar düşük. Bunun en büyük sebebi olarak Şanlıurfa’nın kendine üretmemesini, sürekli başkasına üretmesini gösterdi.

HABERLER  Şanlıurfa’da 2023’teki işsizlik oranı belli oldu

İhtisas gümrüğü için ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak şart” diyen Kileci, şöyle devam etti:

“Mehmet beyin dediği gümrük konusu kesinlikle olması lazım ama bunun da belli bir aşamadan sonra olması lazım. Siz eğer bugün kendi ihracatınızı kendiniz burada yapmaya başladığınız an zaten bu otomatik olarak devlet tarafından görülecek ve bu yönde çalışmalar devam edecektir.

Şimdi burada her şeye objektif bakmamız gerekiyor. Bizim ülkemizin en büyük problemlerinden bir tanesi, popülizm yapmamalıyız realiteye uygun hareket etmeliyiz. Burada 250 milyon dolar ihracat var diye buraya ihtisas gümrüğü yapılması… yani doğru söz biraz ters gelebilir ama yüzümüz, gücümüz olması lazım.

Biz burada bugün milyar dolar ihracat yapsak bu söylediğini ihtisas gümrüğünü çok daha rahat, çok daha bastırarak isteyebiliriz. Siz açın biz ihracatı oraya getiririz demek doğru değil. Mekanizma böyle çalışmıyor, birazcık daha farklı çalışıyor. İhracatı biz bir noktaya getirdiğimiz an burada gümrükte olur diğer şeylerde olur farklı avantajlarda olur her şey olur.”

Kileci, Şanlıurfa’nın ihracat potansiyelini artırmak için firmaların kendi içlerinde bir araya gelerek ortak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.