enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa, Kasım ayında son 10 yılın en yüksek ihracatını yaptı

Şanlıurfa, Kasım ayında son 10 yılın en yüksek ihracatını yaptı
29.12.2023 22:35
0
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı dış ticaret istatistiklerine göre, Şanlıurfa, son 10 yılda en fazla ihracatı bu kasımda yaptı.

TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artarak 22 milyar 999 milyon dolar, ithalat yüzde 5,7 azalarak 28 milyar 916 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şanlıurfa’da ise kasım ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 8,1, ithalat yüzde 61,8 arttı.

Şanlıurfa’da kasım ayında ihracat toplam 45 milyon 8 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, Şanlıurfa’nın son 10 yılda yaptığı en yüksek ihracat rakamı oldu.

Şanlıurfa’da 2023 başından bu yana ihracat rakamı 312 milyon 769 bin dolara ulaştı.

Şanlıurfa’nın en fazla ihracat yaptığı sektörler ise sırasıyla şunlar oldu:

  • Tekstil ve hazır giyim
  • Kimya sanayi
  • Metal sanayi

İhracat artışında TİKA ve GAP İdaresi’nin katkısı

Şanlıurfa’nın ihracatında 2023 yılında önemli bir artış yaşanmasında, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanlığı’nın katkıları da etkili oldu.

TİKA, Şanlıurfa’da ihracatı artırmak için çeşitli projeler yürütüyor. Bu projeler kapsamında, ihracatçı firmalara yönelik eğitimler ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. GAP İdaresi Başkanlığı da, Şanlıurfa’nın ihracat potansiyelini artırmak için altyapı yatırımları yapıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek, kasım ayında yapılan ihracatın önemli bir başarı olduğunu belirterek, “Bu başarıda, TİKA, GAP İdaresi Başkanlığı ve ihracatçı firmalarımızın katkıları büyüktür. Şanlıurfa, ihracatta daha da iyi yerlere gelecektir.” dedi.

HABERLER  Vergi daireleri pazartesi günü saat 19.00'a kadar açık olacak
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.