enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Elektrik tarifeleri 2024’te sabit kaldı

Elektrik tarifeleri 2024’te sabit kaldı
31.12.2023 01:46
0
A+
A-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2024 yılı için geçerli olacak elektrik tarifelerini belirledi. Buna göre, mesken, ticarethane ve sanayi aboneleri için elektrik tarifeleri sabit kaldı.

İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 134,1070 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat 199,1154 kuruş olan rakamlarda değişikliğe gidilmedi.

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı 279,0395 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 370,6589 kuruş olarak sabit kaldı.

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının da 370,1826 kuruş olması kararlaştırıldı.

Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 312,4942 kuruş olarak belirlendi.

EPDK tarafından yapılan açıklamada, “2024 yılı için belirlenen tarifeler, 2023 yılı sonu itibarıyla açıklanan elektrik üretim ve iletim maliyetleri ile nihai tüketicinin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenmiştir” denildi.

Elektrik Tarifeleri Neden Artmadı?

Elektrik tarifelerinin artmaması, artan enerji maliyetlerine rağmen devletin tüketiciyi korumak istemesi olarak yorumlanıyor. 2023 yılında enerji maliyetlerindeki artış, elektrik tarifelerine zam olarak yansımıştı. Ancak 2024 yılında, ekonomik koşullar ve tüketicinin alım gücü göz önünde bulundurularak elektrik tarifelerinde artış yapılmadı.

Elektrik Tarifeleri Nasıl Hesaplanıyor?

Elektrik tarifeleri, elektrik üretim maliyetleri, iletim ve dağıtım maliyetleri ile vergi ve fonlar dikkate alınarak belirleniyor. Elektrik üretim maliyetleri, doğal gaz, kömür, nükleer enerji gibi yakıtların maliyetlerinden oluşuyor. İletim ve dağıtım maliyetleri ise elektrik şebekesinin kurulması ve işletilmesi için gerekli olan maliyetlerden oluşuyor. Vergi ve fonlar ise devlete ödenen vergi ve fonlardan oluşuyor.

HABERLER  Şanlıurfa'da zincirle işkence iddiasında baba ve amca tutuklandı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.