Milyonlarca dolarlık dünya markası mağazalara karşın, yoksullar için değişmeyen adres olan tarihi çarşılarda her gün ciddi bir sirkülasyon yaşanıyor. AVM’lerdeki lüks markalar, en gözde semtlerdeki mağazalar, Şanlıurfalıları bu tarihi çarşıdan alıkoyamıyor.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi çarşıları, bünyesinde Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Gümrük Hanı gibi birçok çarşı ve pazarı barındırıyor. Bu çarşılarda her türlü ürün bulmak mümkün. Rengarenk giysiler, gelin adaylarının kınasından, giysisine, tiryakilerin kaçak tütününden çayına, vitrinleri süsleyen antika severlerin bakır işlemeli el emeği, göz nuru ürünlere kadar her türlü ihtiyacı karşılamak mümkün.
Ekonomik darboğazın yaşandığı bir dönemde, tarihi çarşılar yoksulların değişmediği adres olmaya devam ediyor. Alışveriş merkezlerindeki (AVM) lüks markalar, en gözde semtlerdeki mağazalar, Şanlıurfalıları bu çarşıdan alıkoyamıyor.
Esnaf tarihi çarşıların ekonomik ve kültürel açıdan önemli olduğunu belirterek, AVM’lere meydan okuduğunu söyledi.
Çarşıda baharat satan Selahaddin Vurmuş, çarşıda iğneden ipliğe kadar her şeyin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu çarşıda hemen hemen her şey mevcuttur. Fiyatlarda çok uygundur AVM’lere göre. Burası tarihi Osmanlı çarşısıdır. Yemeden içmeden tutun, her şey var. AVM’de bakma, tatma şansın yok. Az alma şansın, pazarlık yapma şansın da yok. Bu çarşıya gelip istediğini bulamadan giden çok nadirdir. Her şeyiyle bu çarşı AVM’lere meydan okuyor ve okumaya da devam edecek. Fiyat değişimi çok olmaz. AVM’lere göre fiyatlar ucuz. Her zaman popüler ve popülerliğini de hiç kaybetmeyecek. Çünkü burası 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Yerlisi, yabancısı gelirler hem alışverişlerini yapar hem de tarihi havayı teneffüs edip öyle giderler. Hafta sonları, bayramlarda, önemli günlerde tatillerde çok yoğun oluyor.”
Tarihi doku ve sosyalleşme imkanı
Kuruyemiş satıcısı Süleyman Çelik ise AVM’lere göre daha uygun fiyatlarıyla, tarihi dokusu ve sosyalleşme imkânıyla çarşıya olan ilginin devam edeceğini belirtti.
Çelik, şunları söyledi:
“Çarşı popülerliğini hiçbir zaman yitirmedi ve yitirmemesi lazım. Buralar Şanlıurfa’nın tarihi yerleri. İnsan alışveriş için çarşıya geldiği zaman buranın havası, kokusu, tarihi… Çarşıya gelen bunları birlikte yapıyor. AVM’ye gidiyorsun hiçbir şey yok. Temiz, düzeni var ama o tarihi havası yok. Pazarlık şansı yok. Çarşıya geldiğin zaman esnafla konuşuyorsun, pazarlık yapıyorsun, eşyaları görüyorsun. Bu yüzden her zaman çarşının tercih edilmesi lazım.”
“Hafta sonu öğrencisi, memuru, emeklisi herkes çarşıda oluyor ve çarşı çok kalabalık oluyor” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AVM’lerde ne varsa çarşıda eksiği yok fazlası var. Her istediğini bulabiliyorsun. Gıda olsun, giyim olsun aklınıza ne geliyorsa var. Kuyumcusuna, ev eşyası aklınıza ne geliyorsa… Burası ekonomik olarak daha uygun. Sosyalleşme açısından güzel. Bu noktada AVM’yi tercih etmiyorum. Urfalılar da etmiyor. Hafta sonu öğrencisi, memuru, emeklisi herkes çarşıda oluyor ve çarşı çok kalabalık oluyor. İlçelerden hatta farklı illerden çarşıya geliyorlar”.