enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa’nın yerli hayvan gen kaynakları koruma altına alınıyor

Şanlıurfa’nın yerli hayvan gen kaynakları koruma altına alınıyor
21.01.2024 16:46
0
A+
A-

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü “Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi” kapsamında bu yıl ilk defa Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alındı.

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa’da, kendine has özellikleri bulunan “Suruç koyunu”nu koruma altına almak için harekete geçildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü “Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi” kapsamında Akçakale, Eyyübiye ve Suruç’ta 11 yetiştiriciye ait bin baş Suruç koyunu ile proje başlatıldı.

Projenin amacı, Şanlıurfa’nın önemli hayvan gen kaynaklarından olan Suruç koyununun neslinin devamını sağlamak ve verim kabiliyetlerini artırmaktır. Proje kapsamında yetiştiricilere 4 bin lira destekleme ödemesi yapılacaktır.

Aynı proje kapsamında Siverek’te 10 yetiştiricinin bölgeye özgü 100 baş Yerli Güney Sarısı ırkı büyükbaş hayvanının da koruma altına alınması sağlandı.

Daha önceki yıllarda başlatılan Güney Doğu Anadolu Kırmızısı Irkı Koruma Projesi’nin de Bozova, Haliliye ve Hilvan’da 28 yetiştirici 738 hayvan ile devam ettiği belirtildi.

GAPTAEM ve Şanlıurfa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte gerçekleştirilen “Halk Elinde Islah Projeleri” kapsamında da önemli çalışmalar yürütülüyor. Daha önceki yıllarda başlatılan 3 alt projedeki 84 yetiştiriciye ait 28.231 hayvanla devam eden İvesi Irkı Islah projesine bir yenisi daha eklenerek 4 projeye çıkarıldı. Dördüncü proje yetiştiricilerle sözleşme imzalama aşamasına geldi.

Bu yıl başlatılan diğer bir proje ise Zom Koyunu Islah Projesi. Projemiz iki alt projeden oluşmaktadır. Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Hilvan ve Viranşehir İlçelerimizdeki 43 yetiştiriciye ait 12.044 küçükbaş hayvan ile ilk defa bu yıl yapılmaya başlandı.

Devam eden ve yeni başlayan projelerdeki yetiştiricilere 2023 yılı için 7.426.000 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacaktır.

HABERLER  Depremi saniyeler öncesinden haber veren uygulamalar

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bu projelerin Şanlıurfa’nın hayvancılık potansiyelinin artırılması ve sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.