enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4325
EURO
34,8475
ALTIN
2.428,49
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Şanlıurfa’da aktarlara kış aylarında ilgi artıyor

Şanlıurfa’da aktarlara kış aylarında ilgi artıyor
26.01.2024 22:36
0
A+
A-

Şanlıurfa’da havaların soğuması ve kar yağışının beklenmesi nedeniyle aktarlara ilgi arttı. Vatandaşlar, soğuk kış günlerini hastalanmadan geçirmek ve bağışıklıklarını artırmak için şifalı bitkilere yöneldi.

Şanlıurfa’da kış aylarında yaygın olan nezle ve grip salgınları, hastanelerde yoğunluğa neden olurken, birçok vatandaş doğal çözümlere başvuruyor. Hastalığı evde doğal yöntemlerle atlatmak isteyenler, aktarları ziyaret ederek geleneksel tedavi yöntemlerinden faydalanıyor.

Türkiye genelinde grip salgınıyla mücadele üst seviyelere ulaşmışken Şanlıurfa’da da kış ayı mevsimsel gribi beraberinde getirdi. Mevsimsel gripten korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlarda satılan ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı gibi bitkilere yoğun talep gösterdi. Influenza ve grip vakalarının yükselmesiyle Eyyübiye’deki tarihi çarşılar bölgesinde bulunan aktar pazarında yoğunluk yaşanıyor.

Bitki çaylarına daha çok ilgi olduğuna dikkati çeken aktarlar, kış aylarında insanların genellikle ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal tercih ederek şifa aradığını belirterek, kış çaylarına talebin arttığını dile getirdi.

En çok ıhlamura talep olduğunu ifade eden çarşı esnafı, fiyatın en çok arttığı bitki çayının da ıhlamur olduğunu söyledi.

Ihlamurun kilosu 600 TL

Çarşıdaki aktarlardan Mehmet Dişioğlu, salgın arttıktan sonra çarşıda yoğunluk oluştuğunu belirterek, “Salgın arttıktan sonra bizim işler de arttı. Gördüğünüz gibi çarşı kalabalık. Hastaneler de dolu. Virüs var, salgın var… Bir de bu inatçı salgın, geçmeyen türden. O yüzden vatandaşların bitki ve alternatif tıpa yönelmeleri var.” dedi.

Dişlioğlu, fiyatı en çok artan ürünün ıhlamur olduğunu belirtti.

“Toplanması zahmetli diye ıhlamurun fiyatı yüksek” diyen Dişlioğlu, şöyle konuştu:

“Şu anda en çok tüketilen ıhlamur. Sonra adaçayı, kuşburnu zerdeçal, taze zencefil ve papatya, bunlara talep çok. Fiyatlar da uygun. Bizim kendimizin 12 çeşit ürünle hazırladığımız ürünümüz var. Onun da 100 gramı 20 TL. Ihlamurun 100 gramı 50 TL, adaçayının 100 gramı 20 TL. Ortalama 50 ila 100 lira arasında iyi bir kış çayı hazırlanır. Fiyatı en çok artan ürün ıhlamur. Şu anda kilosu 600 TL. Onun da her yıl fiyatı yüksek. Toplanması zahmetli diye fiyatı yüksek. Bir ağaçtan ortalama 1-2 kilo ıhlamur çıkıyor.”

HABERLER  Şanlıurfa'da Yılbaşı çerezi almak bile zorlaştı

Bitki çaylarının faydaları saymakla bitmiyor

Çarşıdaki diğer bir aktar Ahmet Yaşar da çarşıda yaşanan yoğunluğa dikkati çekti. Yaşar, bitki çaylarının faydalarına ilişkin şunları söyledi:

“Pazarda şu anda yoğunluk var. Kış ürünlerimiz satılıyor. Ihlamur çok satılıyor. Bitkiler içinde de en iyisi. Adaçayı, papatya, hatmi çiçeği, zencefil, kuşburnu, bunların da satışı iyi. Aroma veya farklı bitkilerin karışımını da isteyen var. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir, vücut direncini arttırır.”

Fiyatlar çok yüksek değil

Yaşar, fiyatların çok yüksek olmadığını ve göz görülür fiyat artışının sadece ıhlamurda olduğunu kaydederek, “Fiyatlar normal 50 TL’lik karışım bitki çayı alırsanız 20-25 gün idare eder. Şu an bitkilerde fiyat olarak en çok artan ıhlamur. Fiyatı yüksek, kilosu 600 TL. Genelde gramla satılıyor. Geçen yıl 400 TL’ydi. Fiyatı çok artmadı” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.