enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2742
EURO
34,7296
ALTIN
2.399,30
BIST
10.257,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
27°C
Şanlıurfa
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

TOKİ’nin deprem bölgelerindeki ihaleleri dikkat çekiyor: İktidara yakın şirketlere milyarlık ihaleler!

TOKİ’nin deprem bölgelerindeki ihaleleri dikkat çekiyor: İktidara yakın şirketlere milyarlık ihaleler!
11.04.2024 14:49
0
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), depremin yıktığı kentlerde konut yapımı için ihaleye çıkmaya devam ediyor. Bu ihalelerin önemli bir kısmı ise 21/B pazarlık usulüyle gerçekleştiriliyor ve iktidara yakın şirketlere veriliyor.

Son örnekler Hatay ve Şanlıurfa’da gerçekleşti. TOKİ, 8 Mart’ta Şanlıurfa Karaköprü’de yapılması planlanan 697 konut için ihaleye çıktı. Pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi 1 milyar 629 milyon TL’ye Binbay Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Arter Taahhüt İnşaat iş ortaklığı aldı. Binbay Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı Bedrettin Binbay’ın AKP ile yakınlığı dikkat çekiyor.

Aynı gün Hatay Antakya’da 969 konut yapımı için de ihaleye çıkıldı. 2 milyar 370 milyon TL’lik ihaleyi MAY İnşaat Taahhüt Müşavirlik şirketi aldı. MAY İnşaat’ın, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra AKP’den Şırnak Belediye Başkanı seçilen Mehmet Yarka’nın aile şirketi olduğu biliniyor. Yarka, başkan seçildikten sonra şirketteki payını Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka’ya devretti.

14 Mart’ta ise Hatay Antakya’da yapılması planlanan 785 konut için ihaleye çıkıldı. 1 milyar 848 milyon TL’lik ihaleyi AKP’ye yakınlığıyla bilinen En-Ez İnşaat şirketi aldı. Şirket 2015 yılından bu yana 48 kamu ihalesi aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 14 milyar 341 milyon 407 bin TL.

Bu ihalelerle ilgili dikkat çeken unsurlar:

  • İhalelerin büyük bir kısmının 21/B pazarlık usulüyle yapılması.
  • İhaleleri alan şirketlerin çoğunun iktidara yakın olması.
  • Bu şirketlerin daha önce de birçok kamu ihalesi almış olması.

Bu durum, depremden zarar gören vatandaşların mağduriyetinin artmasına neden oluyor. Şeffaf ve adil bir şekilde yapılmayan ihaleler, kamu kaynaklarının israfına ve yolsuzluğa yol açabiliyor.

Depremzedelerin konut ihtiyacının acil bir şekilde karşılanması gerekiyor. Bu nedenle, TOKİ’nin ihalelerini şeffaf ve adil bir şekilde yapması ve bu ihalelerin kamuoyuna açık olması önem taşıyor.

HABERLER  Bakan Nebati'ye “İktisada giriş” kitabını gönderdiler
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.