enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5245
EURO
36,1375
ALTIN
2.963,01
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

ZMO Odası Başkanı Melik’ten tepki: Olması gereken fiyatın çok çok altındadır

Buğday dünyada pek çok insanın gıda ihtiyacını karşılaması ve alternatif kullanım alanları olması açısından büyük öneme sahip bir gıda ürünüdür. Arpanın ise önemli tüketim alanları hayvan yeni ve bira sanayidir.

ZMO Odası Başkanı Melik’ten tepki: Olması gereken fiyatın çok çok altındadır
20.05.2021 11:15
0
A+
A-
Buğday dünyada pek çok insanın gıda ihtiyacını karşılaması ve alternatif kullanım alanları olması açısından büyük öneme sahip bir gıda ürünüdür. Arpanın ise önemli tüketim alanları hayvan yeni ve bira sanayidir.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklamış olduğu makarnalık buğday 2.45 TL, ekmeklik buğday 2.20 TL, arpa 1.75 TL hububat taban fiyatları kuraklığın yaşandığı ve üretim maliyetlerinin ülkemizde çok yüksek olması nedeniyle olması gereken fiyatın çok çok altındadır, tohumun % 35, zirai ilacın %45 ve gübre fiyatlarının son altı ayda %38 ile %66 arasında zamlanan bir ülkede bu maliyetlerle çiftçi üretim yapamaz hale gelmiştir.Tarım ülkesi bir ülkede nüfusunun beslenmesi ve gıda güvencesi tehlikeye girmektedir. 

Türkiye’nin son yirmi yılda izlediği tarım politikaları nedeniyle yaklaşık 3,5 milyon hektar tarım arazisi maliyetlerin yüksek olması ve tarım politikalarından dolayı işleyemez üretemez hale gelmiştir. Türkiye’de son 12 yılda çiftçi sayısında %48 azalma görülmüştür

“Buğday üretim artış oranının nüfus artış oranının önemli bir şekilde gerisinde kaldığı açıktır. Buna bağlı olarak da son 20 yıldır buğday üretimi 20 milyon ton etrafında dolaşmasına karşılık buğday ithalatı giderek artmış, 2002 ile 2018 yılları arasında yaklaşık 43 milyon ton buğday ithal edilmiştir. Bu ithalata da 11,5 milyar dolar para ödenmiştir. Ayrıca son yıllarda sıfır gümrükle buğday ithal edilmesi buğday fiyatlarının çiftçiler aleyhine gelişmesini de etkilemektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölge’sinde kuraklıktan dolayı buğdayda %70,arpada %85 ve kırmızı mercimekte %90 gibi bir üretim kaybı yaşanıyor, kuraklıkla birlikte ülkemiz ciddi anlamda saman kıtlığı da yaşayacaktır.

Kuraklığa önlem olarak şuan %29’u sulanan GAP projesinin bir an önce bitirilip 2.2 milyon hektar alan sulansın tarıma kazandırılsın ki ülkemiz yılda yaklaşık 9 milyar dolar tarımsal ürünlerin ithalatına para vermesin.

HABERLER  Eyyübiye TOKİ Kura Sonuçları Belli Oldu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi olarak yaptığımız tahmini maliyet analize göre 2020-2021 yılı sulu koşullarda üretilen makarnalık buğdayın kğ maliyeti 2,37 TL’dir. Çiftçilerin üretimlerine devam etmeleri için 1 KĞ Makarnalık Buğdayını en az 2,85 TL ye satması gerekir.

Kuru koşullarda ve kuraklıktan da etkilenmemişse ürettiği ekmeklik buğdayın kğ maliyeti 2,27 üretime devam etmesi için 1 KĞ Ekmeklik Buğdayı en az 2,73 TL’ye, Arpanın ise yine kuru koşullarda kğ maliyeti 1,59 TL üretimine devam etmesi için 1 KĞ Arpa en az 1.90 TL olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.