enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5274
EURO
36,1902
ALTIN
3.003,22
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

“GAP’ın başkenti” Şanlıurfa’da çiftçilere dijital tarım teknikleri anlatıldı

Şanlıurfa’da “Dijital Tarım Tekniklerinin GAP Bölgesi’nde Füzyon Merkezi Aracılığı ile Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında ürünlerin dijital ortamda takibinin yapılabilmesi için çiftçilere eğitimler veriliyor.

“GAP’ın başkenti” Şanlıurfa’da çiftçilere dijital tarım teknikleri anlatıldı
17.06.2021 20:49
0
A+
A-
Şanlıurfa’da “Dijital Tarım Tekniklerinin GAP Bölgesi’nde Füzyon Merkezi Aracılığı ile Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında ürünlerin dijital ortamda takibinin yapılabilmesi için çiftçilere eğitimler veriliyor.

Harran Üniversitesince (HRÜ) hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı, GAP Kalkınma İdaresi, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği iş birliğiyle yürütülen projenin çiftçilere ulaştırabilmesi amacıyla çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda, merkez Eyyübiye ilçesinin kırsal Sultantepe Mahallesi’nde çiftçilere yönelik düzenlenen etkinlikte, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ile Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik tarafından çiftçilere ürünlerinin dijital ortamda takibiyle ilgili bilgiler verildi.

Proje ekibinden Doç. Dr. Şenbayram, AA muhabirine, projedeki amaçlarının çiftçilere, gübreleme ve sulama yaparken eski uygulamalar yerine mevcut dijital uygulamaları kullanarak hem sulamada hem gübrede tasarruf sağlanabildiğini anlatmak olduğunu söyledi.

Proje ile çiftçilerin cep telefonu veya bilgisayarla uydu görüntülerine ulaşarak ürünlerinin su ve gübre ihtiyacını tespit edebileceklerini aktaran Şenbayram, şöyle devam etti:

“Eğitimlerle üreticilerimizin dijital tarım teknikleriyle doğru zamanda, doğru miktarda, doğru yöntemle ve doğru gübre türünü kullanmalarını, harcadıkları parada tasarruf etmelerini, aynı zamanda verimin artırılmasını sağlamak istiyoruz. Çiftçilerimize öncellikle pamuk, buğday ve mısır bitkilerinde kullanılan gübre miktarı ile ilgili bilgiler vereceğiz. Hangi gübre türünü ne kadar kullanılması gerektiğini hesaplayabilmeleri için kullanabilecekleri teknolojik cihazları tanıtacağız. Amacımız, proje ile üreticilerin gübre için harcadıkları ücrette en az yüzde 30 tasarruf sağlamaktır.”

Prof. Dr. Çullu ise Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu, bu nedenle de tarımın en modern ve doğru şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Özellikle sulanabilir arazilerdeki gübreleme işlemlerinde çok hata yapıldığını anlatan Çullu, “Harran Üniversitesi olarak GAP Kalkınma İdaresine bir proje sunduk ve bu kapsamda bugün çiftçilerimizle bir araya geldik. Topraklarımızda nitrat kirliliği var, bu yer altı suları, içme suları ve atmosferi kirletiyor, ekonomik kayıplar oluyor. Proje kapsamında bölgedeki 20 kırsal mahallede çiftçilerle bir araya gelerek deneyimlerimizi paylaştık.” diye konuştu.

HABERLER  Bakan Nebati EYT için tarih verdi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.