Şanlıurfa’da da bazı sağlık çalışanları iki günlük iş bıraktı.
Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (TABİP-SEN), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) üyeleri özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla eylem yaptı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, beyaz önlük giyerek sendikalarının pankartlarını açtı.
Doktorlar adına basın açıklamasını TABİP-SEN Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Şeyhanlıgil yaptı.
Doktorların zor sınavları geçerek, güç eğitim süreçlerini de içeren hekimlik eğitimini tamamladıklarını belirten Şeyhanlıgil, “Hayatımızı idame ettiremeyecek şekilde yoksulluk sınırının altında maaş almayı kabul etmiyoruz.” dedi.
“Performans sistemi kırbacını sırtımızda hissetmeden çalışmak istiyoruz” diyen Şeyhanlıgil, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Söze gelince bizlere ‘hekimler de hakimler gibidir’ diyen yetkililerden, en az hakimler kadar temel maaş talep ediyoruz. Bizlerle sağlık ordumuz diye övünen yetkililerden, bizlere de aynı askeri hekimler gibi hiçbir kritere bağlı olmayan temel maaş verilmesini istiyoruz. İnsanca yaşamamızı sağlayacak, emekliliğimize yansıyan, performansa dayalı olmayan, güvenceli temel bir gelir istiyoruz.
Halkımıza doğru tanı koymak için en az 15-20 dakika muayene süresi ayırabilmek istiyoruz. Hastaların aylarca randevu sırası beklemediği, sağlıklı uygulanabilir bir sevk zinciri istiyoruz. Malpraktis davalarında hakimler gibi tamamen devlet korumasına girmeyi istiyoruz. Hakimlerin hakkında karar veren kurulun tamama yakınının hakim olması gibi, hekimlerin malpraktis dosyaları hakkında karar verecek kurulun da bağımsız hekimlerden oluşmasını istiyoruz.”
Aile hekimleri, diş hekimleri için bazı talepler sıralayan Şeyhanlıgil, 14-15-16 Mart tarihlerinde sağlık sendikalarınca yapılan iş bırakma eylemlerinde meslekleriyle ilgili taleplerin karşılandığını gördüklerini vurgulayarak, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Taleplerimizin Resmi Gazete’de yayımlandığını görmediğimiz sürece anayasal düzen içinde tarafımıza verilen tüm hakları kullanmaya kararlıyız. Bizler öldürülmemek, şiddete uğramamak, halkımıza hakkı ile sağlık hizmeti sunabilmek, geçim derdine düşmemek, ömür boyu çalışsak da ödeyemeyeceğimiz tazminatlar ile karşılaşmamak ve emekliliğimizde ek iş yapmadan rahatça geçinebileceğimiz bir maaş alabilmek adına, yetkililerin davul zurna ile açıkladıkları müjde verme tarihleri olan 1 Aralık 2021’den 166 gün 14 Mart 2022’den 63 gün geçmiş olmasına rağmen taleplerimiz yönünde herhangi bir kararın da şu ana kadar icraata geçirilmediğini görmemiz nedeniyle anayasal dayanağı olan meşru iş bırakma hakkımızı kullanıyoruz ve 17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde iş bırakıyoruz.”
Eyleme kadına sağlık çalışanları daha sonra beyaz önlüklerini yere bıraktı.