enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5640
EURO
36,0096
ALTIN
2.995,83
BIST
9.481,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Faruk Çelik et ve süt fiyatlarını eleştirdi

Faruk Çelik et ve süt fiyatlarını eleştirdi

Faruk Çelik et ve süt fiyatlarını eleştirdi
15.06.2022 09:14
0
A+
A-

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Türkiye’nin küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında zirvede olmasına rağmen et ve süt fiyatlarının pahalı olmasını eleştirdi. Çelik, çözümü maddeler halinde sıraladı.

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, et ve sütte yaşanan fiyat artışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“HAYVAN VARLIĞIMIZIN ISLAHI ŞARTTIR”

Çelik, sosyal medya hesabındaki paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“1-Ülkemizde tarımda sık sık tartışılan konulardan biri de kırmızı et ve süt fiyatları. Halbuki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarında; Avrupa’da küçükbaşta 1., büyükbaşta 2. sıradayız. O zaman sorun nerede?

2- İnsanımızın ucuz-sağlıklı et ihtiyacının karşılanması, hayvanların ot (yem) ihtiyacının karşılanmasına bağlıdır. Otunuz az ise etiniz de sütünüz de azdır. Pahalıysa da et pahalıdır. Bizde maalesef yem hem az hem de büyük bir maliyet. Ayrıca yem 2 kez pahalıdır. Bu ne demektir?

3-Birincisi, biz kesif yemde ithalata bağımlıyız. İkincisi, hayvan varlığımız verimli değildir. Avrupalı bir hayvandan 1 yılda, ortalama 350 kg et ve günlük 25 lt süt alırken biz 275 kg et, günlük 10 lt süt alırız. Bu nedenle yem bizde iki kat pahalıdır.

4-Çözüm; yem ihtiyacının karşılanması için meralarda ekim yasağının kaldırılması ve etkin kullanılmasıdır. 14 ml. hektar meramızdan, yem bitkisi ekimine uygun yerlere yem bitkisi ekilmelidir. Halen yem bitkisi ekilen verimli yerler boşa çıkacağından ek hububat ekim alanı kazanılacak.

5-Yem bitkisi ekimi veya ıslahı şartıyla mera alanları hayvancılık yapanlara, yaptıkları süre için bedelsiz verilmelidir. Eskiden su akar Türk bakar derlerdi, şimdi meralar boş yatar hayvancılık yapan bakar olmamalı.

HABERLER  Bakan açıkladı! Nakdi Ücret Desteği ödemeleri ne zaman başlıyor?

6- Diğer sorun nitelik sorunudur. Aynı besi süresinde aynı yem miktarıyla daha yüksek et-süt verimi alınacak, karkasta 275 kg olan et verimini 350 kg süt verimini 20 lt üzerine taşıyacak nitelikli hayvan varlığına ulaşılmalıdır. Böylece yeme ödenen her kuruşun karşılığı alınmış olur.

7- Hayvan varlığımızın nitelik kazanması için kaliteli damızlık, boğa, suni tohumlama ve mutlaka embriyo transferi yönteminin bir seferberlik halinde yürütülmesi gerekir. Akamete uğratılan embriyo transferi mutlaka uygulanmaya konmalıdır.

8- Embriyo transferi yöntemini ülkemizin kazanmasından rahatsız olan kesimler ve onların bu projeye karşı düşmanlıklarından ayrıca yakın zamanda bahsedeceğim. Beyler düşük verimli ırk demek, daha uzun besi süresi, daha fazla yem ithali demektir. Hayvan varlığımızın ıslahı şarttır”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.