Harran Üniversitesi’nde bölümlerle ilgili gerçek
Milyonlarca öğrencinin hayalini kurduğu üniversite için tercih zamanı geldi. Müslüm Yıldırım adlı vatandaş ise yaptığı araştırma ile konuya yepyeni bir pencere araladı.
Tercih kılavuzunu inceleyen Yıldırım, Harran Üniversitesi’ni markaja aldı ve bazı bölümlerin akademisyen ve öğrenciler sayılarını gözler önüne serdi. Yıldırım “Çoğu üniversitenin hali içler acısı” diyerek araştırmasına şu sözlerle paylaştı:
“Üniversite tercih zamanı. Tercih kılavuzu yayımlandı. Göz atayım dedim. Çoğu üniversitenin hali içler acısı. Açılmış ama öğrencisi olmayan bir çok bölüm var. Hepsinin akademik kadrosu full. Başkasını şimdi boş verelim. Sizlere Memleketimizin Üniversitesinden örnekler vereyim. Veriler 2021 yılına ait. 2021 de tercih eden öğrenci sayısını ve Ağlanacak halimizi görün.”
Ziraat bahçe bitkileri
Hoca sayısı 8
Öğrenci sayısı : 5
Biyoloji
Hoca : 13
Öğrenci : 6
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Hoca 13
Öğrenci 9
İnşaat Mühendisliği
Hoca 17
Öğrenci 16
Harita Mühendisliği
Hoca : 8
Öğrenci 1
Ziraat Tarımsal yapılar
Hoca 5
Öğrenci 2
Ziraat Toprak bilimi
Hoca 14
Öğrenci 2
Ziraat Zootekni
Hoca 8
Öğrenci 1
Arkeoloji
Hoca 14
Öğrenci 3
Ekonometri
Hoca 5
Öğrenci 0
İktisat
Hoca 11
Öğrenci 7
İşletme
Hoca 12
Öğrenci 10
Uluslararası ticaret
Hoca 5
Öğrenci 4
KONTENJANLAR NASIL DOLDURULUYOR?
Yıldırım, kontenjanların nasıl doldurulduğuna dair de 3 maddede açıklama yaptı ve
“1.Uluslararası öğrenci dedikleri çoğu mültecileri ÖSYM’siz almak
2.Resmi kurumlarda çalışan 2 yıllık mezun memurları Dikey geçiş sınavı ile almak.( Memurların birçoğunun mesai saatlerinde okula gidiyorum diye daireyi bırakıp gittiklerini tahmin edersiniz herhalde.)
3. Yine Resmi kurum çalışanlarından maaşını ve kariyerini arttırmak için mesai saatlerinde yüksek lisans yapanlarla…( Takdir edersiniz taşra okullarında Yüksek lisans yapmanın dayanılmaz hafifliğini…)” ifadelerini kullandı.
“YAZIK İNAN Kİ YAZIK…”
Araştırmanın sonucu israf olarak tanımlayan Yıldırım, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’e çağrıda bulunarak “Sayın rektör bu atıl bölümleri açık tutarak memlekete iyilik mi yapıyorsunuz ? Her bir bölümde ayrıca onlarca çalışan da var. Bunlara binalar, sosyal imkanlar, alet edevat vs… Bunların devlete ve millete aylık yükü ne kadar dersiniz? Bu israfa dur demek gerekmez mi? Anladık hocalar işsiz kalmasın serzenişini… Akademik kariyer yapmışlar. Serbest piyasada iş bulurlar diyeceğim. Ama bende bu sözüme inanmıyorum açıkcası…” dedi.