enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5004
EURO
36,1645
ALTIN
2.980,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Siyasette yeni tartışma: İdam geri gelsin

Siyasette yeni tartışma: İdam geri gelsin
06.09.2020 06:02
0
A+
A-

Düzenleme yapılması durumunda, özellikle çocuk istismarı ve kadın cinayetleriyle ilgili suçları kapsaması gündeme gelebilecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un destek verdiği ‘idam cezası geri gelmeli’ açıklamasının ardından, gözler hangi suçların kapsama alınıp alınmayacağına çevrildi. Düzenleme yapılması durumunda, özellikle çocuk istismarı ve kadın cinayetleriyle ilgili suçları kapsaması gündeme gelebilecek. MHP lideri Bahçeli geçtiğimiz günlerde “İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir. Çocukları, kadınları, masum ve mazlumları en aşağılık yöntemlerle hedef alan canilerin, katillerin, insanlık düşmanlarının fiillerine karşılık gelen cezaların adil ve orantılı tespiti milli birlik ve dayanışma şuurunun istikbali açısından zorunluluktur” demişti. Bahçeli’nin bu açıklamasının ardından önceki gün TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan da “Çok sınırlı olarak, belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim” şeklinde destek açıklamaları gelmişti.Kulislerde, idam cezasının dönüşü olmayan sonuçları olduğu ve bu konuda çok ince eleyip sık dokumak gerektiği konuşuluyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Bahçeli’nin yaptığı açıklamalarla sinyalini verdiği idam cezasıyla ilgili muhtemel bir düzenleme yapılması durumunda, özellikle çocuk istismarı ve kadın cinayetleriyle ilgili suçları kapsaması gündeme gelebilecek. Türkiye’nin 7 Mayıs 2004’teki Anayasa değişikliği ile mevzuatından çıkardığı idam cezasının yeniden getirilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. Ancak, AK Parti ve MHP’nin TBMM’deki sandalye sayısı böyle bir Anayasa değişikliğinin yapılması için yeterli olmuyor.

CUMHURBAŞKANI NE DEMİŞTİ?
İdam konusu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da zaman zaman dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamalarda, parlamentodan geçtiği anda idam cezasını onaylayacağını ifade etmişti.

“GEREĞİNİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Muhalefet kanadının henüz sessizliğini koruduğu konuya ilişkin bir açıklama da AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Özkan “Eğer vatandaşlarımız ülke barışını tehdit eden, huzurunu tehdit eden suçlarla ilgili idam cezası istiyorsa biz de parlamentoda bunun gereğini yapmak zorundayız. Uluslararası hukuk da buna saygı duymak zorunda. Bu konunun gereğini en kısa zamanda yapacak, toplumsal barışımıza, vatandaşlarımızın adalet beklentisine uygun hukuk inşası üretmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

HABERLER  Kahramanmaraş’ta 4.2 büyüklüğünde deprem

“BAŞKA YOLU YOK”
Öte yandan, MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarına sosyal medyadan da destek paylaşımları geldi. Sosyal medyadan “Vatan hainlerine, tecavüzcü sapıklara idam gelsin. Başka yolu yok’ , ‘Şiddeti savunmuyoruz ama şiddete başvuranların da aynı karşılığı bulmasını istiyoruz’ , ‘Meclis’te onay bulmasını istiyoruz’ gibi paylaşımlar yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.