enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5263
EURO
36,1905
ALTIN
2.964,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da şair ve yazarlardan Harran’a gezi

Şanlıurfa’da şair ve yazarlardan Harran’a gezi

Şanlıurfa’da şair ve yazarlardan Harran’a gezi
07.05.2023 15:13
0
A+
A-

Şanlıurfa’da şair ve yazarlar tarafından Harran’a kültür gezisi gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi ve Eyyübiye Belediyesi arasında imzalanan protokol doğrultusunda,  kentteki şair ve yazalar tarafından Harran’a kültür gezisi gerçekleştirildi.

Kültür gezisine birçok akademisyen, yazar, şair ve gazeteci katılırken, geziye rehberlik yapan Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, sit alanında yer alan Harran Ulu Camii, medrese, çarşı, hamam, kale ve saray hakkında katılımcılara kazılardan elde edilen son bilgileri aktardı.

Harran Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer aldığını ifade eden Prof. Önal, birçok devlete başkentlik yapan Harran’ın eğitim, bilim ve sanatta çağdaşı olan birçok şehirden önde olduğunu, Yunus et-Tabib el-Harranî, Ahmed bin Vasif ve El Battani gibi birçok ilim adamı yetiştirdiğini ifade etti. Önal, ayrıca, yapılan son kazılar neticesinde medresenin anıtsal kapısı, koridoru, havuzlu kuyusu, taş döşeli avlusu ve bu avlu etrafındaki revak ile öğrencilerin kaldığı odalar, mescit ve eyvanın gün ışığına çıkarıldığını belirtti.

Kültür gezisi sırasında katılımcı şairlerden Mehmet Sarmış, Ömer Faruk Kazancı, Eyyüp Azlal, Meral Bayat ve Mehmet Önal şiirler seslendirdi.

Gezi esnasında tarihi alanın kaçak yapılaşma tehdidi altında olduğu müşahede edildi.

Yazar ve şairler bu duruma karşı başta ilçe yetkilileri olmak üzere valilik ve bakanlığın acil olarak bu riske odaklanması gerektiğini ifade etti.

Kültür gezisinin son kısmında TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ve başkan yardımcısı İsmail Kaya’ya, Prof. Dr. Mehmet Önal’a tarihi geziye destekleri için teşekkür etti.

Mahmut Kaya, ayrıca sur içindeki betonlaşma ve kaçak yapılaşmanın tarihi ve kültürel mirasın korunması açısından büyük bir problem olduğunu tüm üyelerin bunu bizzat gözlemlediğini ifade etti.  Kaya, “TYB üyelerimiz kültürel mirasa herkesin sahip çıkması,  kamu mercileri ve halkın bu hususta özverili  olması noktasında hem fikirdir.”dedi.

HABERLER  TİGEM'e 50 sözleşmeli personel alınacak
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.