enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Türkiye gündemine oturan Şanlıurfa’daki “intihar” olayı Meclis’e taşındı

Türkiye gündemine oturan Şanlıurfa’daki “intihar” olayı Meclis’e taşındı

Türkiye gündemine oturan Şanlıurfa’daki “intihar” olayı Meclis’e taşındı
15.06.2023 21:06
0
A+
A-

Yeşil Sol Parti Şanlıurfa milletvekilleri, Türkiye gündemine oturan Şanlıurfa’daki 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak’ın asılı halde ölü bulunduğu “intihar” olayına ilişkin İçişleri Bakanlığına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına soru önergesi verdi.

Şanlıurfa’da iki gün önce  kayıp ihbarında bulunulan 12 yaşındaki  Abdülbaki Dakak, dün Karaali bölgesinde kırsal Beşat Mahallesinde eğitim gördüğü Kur’an kursu yanındaki ahırda  asılı halde ölü bulunmuştu.

Türkiye gündemine oturan 12 yaşındaki çocuğun şüpheli ölümüne ilişkin Yeşil Sol Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ferit Şenyaşar, Dilan Kunt Ayan ve Ömer Öcalan tarafından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle ortak soru önergesi verildi.

Milletvekillerinin önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa’da 13 Haziran’dan bu yana kayıp olan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak isimli çocuk 14 Haziran tarihinde Eyyubiye ilçesi, Beşat kırsal mahallesindeki bir ahırda asılı olarak bulunmuştur. Basına yansıyan bilgiler çerçevesinde Ceylanpınar ilçesinde ikamet eden Dakak ailesi, bir yıl önce kendi ikametlerinden 85 km uzakta bir mahallede bulunan Semerkand Vakfı’nın denetiminde olan bir medreseye çocukları Abdülbaki Dadak’ı göndermeye başlamıştır. Fakat medreseye gitmek istemeyen Abdülbaki defalarca medreseden kaçmak istese de ailesinin zoru ile yeniden medreseye gönderilmiştir.

Basına yansıyan bir diğer bilgi ise 29 Eylül 2018 tarihinde açılan medresenin açılışına Eyyübiye Belediye Başkanı ve AKP’li siyasilerin de katıldığıdır. Açılışta “medrese, Kur’an kursu, taziye evi ve çok amaçlı salon” olarak aktarılan medresenin daha sonra Menzil tarikatına devredildiği, resmi bir statüsü olmaksızın burada eğitimler verildiği belirtilmektedir. 20 öğrencinin yatılı olarak kaldığı ve “fahri imam”lar tarafından eğitimlerin verildiği medresenin hangi çocukları hangi amaçlarla buraya getirdiği, ne gibi eğitimler verdiği, kimler tarafından yönetildiği ise henüz açığa çıkmamıştır. Abdülbaki Dadak’ın medresenin arka tarafındaki bir ahırda asılı olarak bulunması sonucu ise herhangi bir isim gözaltına alınmamış, kamuoyuna bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

HABERLER  Malatya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Bu bağlamda;

1- Abdülbaki Dadak’ın Eyyübiye ilçesi Beşat kırsal mahallesinde, bir medresenin arka tarafındaki ahırda ölü olarak bulunmasından Bakanlığınız haberdar mıdır?

2- Söz konusu mevkide böyle bir medrese var mıdır, hangi amaçlarla açılmıştır? Bu medresenin sorumluluğu kime aittir? Yöneticileri kimlerdir? Devlet yetkilileri bu açılışa katılmış mıdır? Katılmışlarsa açılan medrese ile iltisakları nedir?

3- Resmi bir statüsü olmamasına rağmen 20 çocuğu yatılı olarak bünyesinde bulunduran ve eğitimler veren bu medreseden Bakanlığınızın haberi var mıdır? Yasal olmamasına rağmen fiili olarak eğitim veren bu kuruma dair başlatılmış bir soruşturma ve kapatma kararı mevcut mudur?

4- 12 yaşındaki Abdülbaki Dadak’ın zorla medreseye yatılı olarak verilmesinin arkasında olan isimlerle ilgili başlatılan bir soruşturma var mıdır?

5- Abdülbaki Dadak’ın bulunduğu gün medresede “görevli” olarak bulunan kişiler kimlerdir? “Fahri imam” olarak adlandırılan bu kişilerin bilgileri nelerdir? Bu olaya ilişkin olarak herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişiler hakkında verilen bir gözaltı kararı var mıdır?

6- 2018 yılından beri faaliyet yürüten ve çocukları yatılı olarak alıkoyan bu medresenin yöneticileri ve sorumluları hakkında açılan bir soruşturma mevcut mudur? Açılmamışsa neden açılmamıştır?

7- Menzil tarikatının bu medrese ile olan ilişkisi nedir? Medrese tarikat tarafından yönetilen bir medrese midir? Tarikatın yöneticileri, liderleri hakkında bu konuya dair bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa bu konuya dair adım atılıp başlatılacak mıdır?

8- Türkiye’de “dini eğitim” verdiklerini iddia eden medreseler denetlenmekte midir? Bu medreselerde kimler, hangi eğitimleri vermektedir? Kaçak medreselere dair yürütülen bir çalışma var mıdır? Bu medreselerin tespit edilmesi ve derhal kapatılması için adım atılacak mıdır?”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.