Şanlıurfa’da balıklar tezgahları süslemeye başladı
Balık bolluğuna rağmen tüketim, sıcak havaların hala etkili olduğu kentte balıkçıların beklediği düzeyde değil. Balık fiyatları da geçen seneye göre artmış durumda. Çupra ve levreğin kilosu 180, sardalya 60, istavrit 100 ve hamsi 80 liradan satışa sunuluyor.
Denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Avlanmanın başlamasıyla Şanlıurfa’da da tezgâhlarda yerini alan balıklar vatandaşları sevindirdi. Tezgahlarda balık bolluğu dikkat çekse de satışlar şu anda balıkçıların beklediği düzeyde değil. Bunda Urfalıların kırmızı ete düşkünlüğünün yanı sıra sıcaklıkların da etkisi var. Balıkçılar havaların serinlemesiyle satışlarda ivmenin yukarı yönlü seyredeceğini düşünüyor.
Kent merkezinde OSM Kavşağı’nda balıkçı dükkânında farklı türdeki balıklar adeta görsel şölen yaşatıyor.
BİHA’ya konuşan iş yeri çalışanı İbrahim Halil Usanmaz, vatandaşın balığa şu anda ilgisinin az olduğunu, havaların soğumasıyla ilginin daha da artacağını ümit ediyor.
USUNMAZ: URFALILARIN TÜKETTİĞİ 5-6 ÇEŞİT BALIK VAR
Sezonun açılmasının üzerinden kısa süre geçmesine rağmen tezgahlarda balık çeşitliliğinin fazla olduğunu fakat Şanlıurfalıların 5-6 çeşit balığa ilgi gösterdiklerini belirten Usanmaz, şunları söyledi:
“Sezonu açtık. Balık çeşitlerimiz şimdiden bol. Havalar otursa bizim için daha iyi olacak. Biz de şu anda 15 çeşit balık var. Sezon ilerledikçe 20 çeşide çıkıyor. Ama Urfalıların tükettiği 5-6 çeşit balık var. Fiyatlar bu sene normale göre biraz yüksek ama olsun. Çünkü tavukla eş değer görülüyor. Balık hemen hemen tavuk kadar olsa da balık daha çok faydalı ve taze.”
FİYATLARDA ARTIŞ VAR
Usanmaz, fiyatların geçen yıla oranla arttığını ifade ederek, “Çeşit çok. Levrek, çupra var, Urfa’da da bol bol tüketiliyor. Kupes, hamsi, istavrit, sardalya ve somon var. Çupra 180 TL, levrek 180 TL, küçük balıklardan kupes 100 TL, sardalya 60 TL, istavrit 100 TL, hamsi 80 TL oldu bu sene. Somon da var, onun kilosu da 250 TL. Fiyatlar geçen yıla oranla kıyaslarsak, 10-15 TL yüksek” diye konuştu.
“DENİZ BALIKLARI GELİNCE FİYATLAR DÜŞER”
“Deniz balıkları da işin içine karışırsa fiyatlar iyice düşer” diyen Usanmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Yağmur düşmesi lazım. O zaman işler iyi olur. Karadeniz ve Akdeniz balık sezonu tam anlamıyla ayın 15’inde açılacak. Ondan sonra fiyatlarda değişim olur. Çeşitler de artar. Deniz balıkları da işin içine karışırsa fiyatlar iyice düşer. Hamsinin ondan sonra 60-70 TL’ye kadar düşebilir”.