Konuya ilişkin ŞUTSO’da basın açıklaması yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması ve markalaşması hususunda da bazı taleplerde bulundu.
Zahit, noter huzurunda yaptıkları çalışmayla Şanlıurfa pamuğunun A bir pamuk olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Şanlıurfa pamuğunun randımanı 48,6 ve değerlerin çok yüksek A sınıf bir pamuk olduğu belirlenmiştir. Bu, Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
Pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu yok
Zahit, pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinde yüzde 15-16 üretilen markalaşmış bir Çukurova pamuğu var. Maalesef Şanlıurfa pamuk üreticisi ya da tüccarları sabah iş yerlerine gittiklerinde pamuk satışı yapmak istediklerinde İzmir aranmakta oradan fiyat alındıktan sonra satış yapılabilmekte. Halbuki pamuğun yüzde 50’i Urfa’da üretiliyor, neden farklı bir ilden fiyat alıyoruz.
Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması için markalaşması gerekiyor
Zahit, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması için markalaşması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Beyaz altınımız olan Şanlıurfa pamuğumuzun katma değerinin yükseltimesi adına markalaşması gerekmektedir. Markalaşma hem pamuk ihracatı hacmimizin artması hem de çiftçilerimizin alın terinin heba olmaması için büyük önem taşımaktadır.
Pamuk hasadı ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç var
Zahit, pamuk hasadı ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Pamuk hasadı ile ilgili bazı sorunlar yaşanıyor. Örneğin, pamuğun naylon gübre torbalarında toplanmaması gerekiyor. Bu konuda idari para cezasının kesilmesi yönünde yazışmalar yaptık. Ayrıca pamuk hasadının mümkün mertebe gece yapılmaması, pamuk hasadı ile ilgili çiftçilerimize ilgili kurum ve kuruluların eğitim vermesini öneriyoruz. Kalitenin düşmemesi adına büyük önem göstermeliyiz.”
Sonuç olarak, Şanlıurfa pamuğunun randımanının 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi. Bu, Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması ve markalaşması için bazı çalışmalar yapılması gerekiyor.