Toplantıya, Halk Sağlığı Başkanlığı idarecileri, Kamu Hastaneleri Başkanı, Suriye Görev Gücü Başkanı, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı, İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi yetkilisi, Verem Savaşı Dispanseri Hekimleri, İlçe Sağlık Müdürleri ve ilimizde faaliyet gösteren Kamu ve Özel Hastanelerin temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Şanlıurfa’nın 2023 yılı Tüberküloz verileri değerlendirildi. İl düzeyinde Tüberküloz ile ilgili yaşanan aksaklıkların giderilmesine yönelik kararlar alındı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, verem hastalığının geçmişten günümüze ülkemizde ve ilimizdeki durumunu değerlendirdi. Sağlık kuruluşlarının tüm basamakları arasında hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yaptı.
Doç. Dr. Solmaz, verem hastalığının tedavi edildiğinde kesinlikle şifa bulan bir hastalık olduğunu belirterek, “Veremden korunmada, diğer birçok hastalıktan farklı olarak, sadece aşılama hizmetleri yeterli olmamakta ve veremli hastaların tedavisi ve erken tanısı da koruyucu hizmetler içine girmektedir. Bu nedenle verem hizmetlerinin sadece aşılama değil, tüm boyutları ile halkımıza anlatılmasının, yani halk eğitiminin özel bir önemi mevcuttur. Verem hastalığına yakalanmış bir kişi ile aynı havayı solumanın mikrobun bulaşması için yeterli. Bu nedenle veremle mücadelede hedef hasta kişileri en kısa sürede bularak tedavilerini yapmak ve çevresindeki kişilere bulaştırmasını önlemek, hastalık konusunda halkın ilgisini çekmek, veremden korunmanın önemini öğretmektir. Veremle savaşı kazanmakta kararlıyız” dedi.
Toplantıda, veremle mücadelede kurumlar arası iş birliği ve hasta odaklı yaklaşımın önemine vurgu yapıldı. Sahada yaşanan sorunlar tartışıldı ve çözüm önerileri geliştirildi.
Toplantı sonunda, veremle mücadelede yapılacak çalışmalara ilişkin bir eylem planı hazırlandı.