enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,8253
EURO
36,8197
ALTIN
2.981,94
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde hummalı buğday tohumu mesaisi

Şanlıurfa’da bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde sertifikalı tohumda kullanılmak üzere üretilen buğdayın hasadı 160 biçerdöverle hummalı bir şekilde yürütülüyor.

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde hummalı buğday tohumu mesaisi
12.06.2020 11:52
0
A+
A-

Şanlıurfa’da bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde sertifikalı tohumda kullanılmak üzere üretilen buğdayın hasadı 160 biçerdöverle hummalı bir şekilde yürütülüyor. 

Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında Türkiye’nin en büyüğü olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra arpa, buğday, mercimek, mısır, ayçiçeği, fıstık gibi ürünler yetiştiriliyor.

Hububat deposu olarak bilinen dev işletmede olgunlaşıp başak veren ekinlerin 22 Mayıs’ta başlayan hasadı yüz güldürüyor.

Bir yıllık emeğin meyvelerinin toplandığı hasat sürecinde alın terinin karşılık bulması için çalışmalar hassas bir şekilde yürütülüyor. 

Altın sarısı tarlalardan teknolojik araçlar yardımıyla özenle ayrıştırılan buğday taneleri, Türk ekonomisine ciddi katkı sağlayan TİGEM’in silolarında depolanıyor.

– “Dur durak bilmeden hasat yapıyoruz”

TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürü Bülent Öztürk, 1937 yılında kurulan işletmede hem bitkisel hem de hayvansal üretim yapıldığını belirtti. 

Bitkisel üretimde daha çok hububat tohumculuğu üzerine üretim yaptıklarını dile getiren Öztürk, şunları söyledi:

“Toplam olarak 636 bin dönüm ekimimiz var. Bunun en çoğunu hububat oluşturuyor. 559 bin dönümde buğday yer alıyor. Ayrıca 47 bin dönümde kırmızı mercimek, 14 bin dönümde adi fiğ ve diğerlerinde de hayvanlarımız için kaba yem üretiyoruz. Toplam 13 buğday çeşidiyle çalışıyoruz. Bunun 8’i ekmeklik, 5’i de makarnalık. Bu buğdayların da yüzde 90’ını tohum olarak üretip çiftçimize, ihtiyaç olduğu zaman da yurt dışına ihraç ediyoruz.”   

Bülent Öztürk, işletmede arpa hasadının tamamlandığını, buğday hasadının ise 500 kişilik bir ekibin yoğun mesaisiyle devam ettiğini belirterek, “160 biçerdöverle 16 saat dur durak bilmeden hasat yapıyoruz, diğer taraftan 90 kamyon da bu mahsulümüzü harmanımıza taşıyarak silolarımıza doldurmaktadır. Bu mahsulleri tohuma çevirmek için selektörleme işi de başlamıştır.” ifadesini kullandı.

HABERLER  Şanlıurfa'da düğünde havaya açılan ateş sonucu bir kişi hayatını kaybetti

– “210 bin ton hububat hasadı bekliyoruz”

İşletmenin Bitki Üretim Müdür Yardımcısı Muhammet Altıparmak da hububat üretiminde bu yıl yüksek rekolte beklediklerini ifade etti. 

Arpa hasadında geçen yıl dekara 300 kilogram ürün aldıklarını, bu yıl ise rekoltenin artarak dekara 479 kilogram olarak gerçekleştiğini anlatan Altıparmak, bu sene 4 bin 700 ton mercimek, 3 bin 200 ton arpa ve 1400 ton da fiğ mahsulü aldıklarını söyledi. 

Altıparmak, buğdayda ise kuru tarım yapılan kısımlarda hasadın tamamlandığını belirterek, “Buğdayda kuru alanlarımızı hasat ettik buralardan yaklaşık dekara 200 kilogram verim aldık. Sulu alan ortalamamızın da yaklaşık 500 kilogramın üstünde gerçekleşeceği için toplamda 210 bin ton hububat hasadı bekliyoruz. Bu hasat ettiğimiz mahsulleri tohumluk amaçlı selektör tesislerimizde hazırlayarak paketleyip vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Bu yıl yaklaşık 120 bin ton sertifikalık tohumluk dağıtımı hedefliyoruz. Bunun yaklaşık 60 bin tonunu ihracat olarak düşünüyoruz.” dedi. 

Altıparmak, hasadı 20 Haziran’a kadar bitirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.