enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Şanlıurfa’da güneş elektriğe dönüşüyor

Şanlıurfa’da 2007 yılından itibaren GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından başlatılan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projeleri ile bölge çiftçisinin güneşten elde edeceği elektrik enerjisinin verimli topraklarla buluşturulması sağlanacak.

Şanlıurfa’da güneş elektriğe dönüşüyor
27.08.2020 10:24
0
A+
A-

 Şanlıurfa’da 2007 yılından itibaren GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından başlatılan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projeleri ile bölge çiftçisinin güneşten elde edeceği elektrik enerjisinin verimli topraklarla buluşturulması sağlanacak.


Şanlıurfa’da yerli ve yenilenebilir enerji potansiyelinin artırılması amacıyla devam eden Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projeleri, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2007 yılında başlatıldı. Sulama kanalları ve araziler üzerinde hem seyyar hem de kalıcı olarak kurulan güneş enerjisi santralleri sayesinde üretilen elektrikle binlerce dönüm arazi, barajlardan ve kuyulardan çekilen su ile sulanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz gün açıklamasında vurguladığı yerli ve yenilenebilir enerji çalışmaları, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu Şanlıurfa’da sürüyor.

Güneşten günlük 14 saate kadar kesintisiz enerji
Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bölüm başkanı olarak çalışmalarını devam ettiren Ümran Atay, “Biz 2007 yılından beri güneş enerjisi sulama konusunda değişik projeler yapmaktayız. Öncelikli projelerimizden bir tanesi Mobil Güneş Pili Sulama Makinesidir. Bu makinemizin özeliği güneşi takip edip, 12 saatin üzerinde kesintisiz çalışabilmektedir. Özellikle bölgede güneş enerjisinin yüksek olmasından dolayı Haziran ayında 14 saatte varan kesintisiz üretimle tarımsal sulama yapılabilmektedir. Şanlıurfa’da kurulu olan diğer projelerimiz ile yüksek potansiyelde bölgede bulunan güneş enerjisinden ürettiğimiz elektrik ile yine modern sulama sistemlerini çalıştırarak kesintisiz sulama imkânı bulmaktayız. Bugün dünyada bir ilk olan projelerimizden bir tanesi de Şanlıurfa’dan Mardin’e kadar uzanan sulama kanaları üzerinin güneş enerjisi panelleri ile kapatılmasıdır. Bu projeler ile ülke ekonomisine ciddi anlamda enerji katkısı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Şanlıurfa'da elektrik tellerine değen saman balyası yüklü tır yandı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.