Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, çiftçinin sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi. Başkan Ayhan, çiftçilerin gelirinin giderlerini karşılamadığını ifade etti.
Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, çiftçinin sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi. Gap bölgesi olarak Türkiye’nin pamuk ihtiyacının % 40’ını karşılayan Şanlıurfa’da çiftçilerin özellikle fiyat konusunda şikayetçi olduklarını ifade eden başkan Ayhan, pamuk üretiminde masrafların giderek artığını pamuk fiyatının ise düşük olmasından ötürü gelirin neredeyse giderleri karşılayamadığına dikkat çekti. Karadenizli milletvekillerin fındık üretimi ve fiyatı konusunda gösterdikleri duyarlılığı ve hassasiyetin Şanlıurfalı milletvekillerinden de beklediğinin önemini vurguladı. Bu konuda oda olarak ellerinden geleni yaptığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten başkan Ayhan bir an önce siyasilerden çözüm beklediğinin altını çizdi. Başkan Mehmet Ayhan sözlerine şöyle devam etti: “Pamuk desteklemesinin artırılması ve su fiyatının düşürülmesi çiftçinin üretime olan teşvikini artırır. Aksi takdirde geliri giderini karşılayamayan bir çiftçi, pamuk üretiminde bulunmayacak ve bu durum ülke ekonomisini ciddi bir biçimde etkileyecektir. Bu durum ithal pamuğun da önünü açacak ve yerli üretimi büyük ölçüde sekteye uğratacaktır.
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bir ilke imza attığını belirten başkan Ayhan, Halil Taştan adlı bir çiftçinin Kudret Narı diye bilinen bir meyve üretimine başladığını ifade etti. Urfa.com olarak Kudret Narı üretimini yerinde inceledik ve üreticisinden faydası konusunda çeşitli bilgiler aldık. Asıl yurdu Hindistan olan bu meyvenin Türkiye’nin sadece birkaç ilinde ticari maksatla yetiştirildiğini ifade eden Halil Taştan, her derde deva olan bu meyveyi sadece şifa amaçlı üreterek karşılığında ücret talep etmediğini belirtti.