enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
20°C
Şanlıurfa
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
26°C

Coronavirus’e karşı evde yapılabilecek egzersizlerle akciğerlerinizi kuvvetlendirin

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdiye Turan, akciğerleri güçlendirmek ve Coronavirus’ten korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Coronavirus’e karşı evde yapılabilecek egzersizlerle akciğerlerinizi kuvvetlendirin
28.12.2020 14:24
0
A+
A-
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdiye Turan, akciğerleri güçlendirmek ve Coronavirus’ten korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Coronavirus’ten korunma yöntemlerini açıklayan Dr. Turan, Coronavirus hastalığının en çok akciğerleri etkilediğini, akciğerleri güçlendirmek için solunum egzersizleri yapılması gerektiğini ifade etti.

Coronavirus’ten korunmanın yollarını açıklayan Dr. Turan,  “Coronavirus en çok akciğerleri etkiliyor, zatürrenin ilerlemesine neden olarak hastalarda nefes darlığı oluşturuyor.  Sağlıksız beslenme, kirli hava, zararlı alışkanlıklar gibi birçok sebepten dolayı akciğer ve diğer organlar zamanla zarar görüyor. Hastaların Akciğerlerini Coronavirus gibi hastalıklara karşı güçlendirmek ve yenilenmesini sağlamak için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Zencefil, zerdeçal, sarımsak, kekik, siyah havuç, üzüm çekirdeği, kereviz ve keçiboynuzu yiyerek ve düzenli spor yaparak bu hastalığa daha karşı direnç sağlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri mevcut olduğunu dile getiren Dr. Turan,  “Bu egzersizler Akciğer kapasitesinin artmasına, solunum kaslarının güçlenmesine, oksijen satürasyonunun yükselmesine yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.

Akciğer kapasitesini geliştirmek için evde yapılabilecek eğlersizler hakkında bilgi veren Dr. Turan, “Diyafram egzersizleri; dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın (destek için dizinizin altına yastık koyabilirsiniz) veya bir sandalyede otururken, bir elinizi göğüs kafesinin üstüne diğer elinizi de karnınızın üst kısmına (midenizin üstüne)koyun. Burnunuzdan sakince nefes alın ve bu esnada karnınızdaki elinizin yukarıya kalkması için karnınızı şişirin. (Göğüs kafesinizdeki eliniz hareket etmemelidir.) Ardından burnunuzdan aldığınız havayı, ağzınızdan yavaş yavaş verin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kasarak, karnınızdaki elinizin aşağıya inmesini sağlayın. Bu hareket en önemli solunum kası olan diyaframı güçlendirir. Gün içinde bu nefes egzersizini 5-10 dakika süre ile üç ya da dört kez yaparsanız, nefesinizi daha kolay almanızı sağlayacak, zaman içinde otomatik hale gelecektir. Büzük dudak solunumu egzersizinde ise oturur vaziyette burnunuzdan nefes alın, sonra dudaklarınızı olabildiğince büzerek ıslık çalar şekilde yavaşça nefesinizi verin. Böylece akciğer kapasitenizi artırıp, akciğerinizdeki havayı büyük ölçüde boşaltmış olursunuz.” şeklinde konuştu.

HABERLER  Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alımı yapıyor
“Bu egzersizi günde 2-3 kez 5 dakika uygulayabilirsiniz”

Ayrıca evde 6 dakika yürüme testiyle yürüyüş kapasitesinin belirlenebileceğine dikkat çeken Dr. Turan, “Bu testte zaman tutarak ev içinde 6 dakika süresince kaç metre yürüdüğümüzü hesaplayabiliriz. Her hafta bu takibi yaparak kondisyonumuzu da takip edebiliriz. Yürüyüşün temposunda hafif ve orta tercih edilmelidir. Bu tempo yürürken konuşmamızı engellemeyecek bir tempodur. İleri düzey kalp yetersizliği olan hastalarımızın bu tempoda yürüyüş yapmaları uygun olmayacaktır. Bu hastalarımız ise iki saatte bir ayağa kalkarak, ayakta durma sürelerini uzatmaları veya bir, 2 dakikalık kısa yürüyüşler yapmaları yeterli olacaktır.” dedi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.