enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5191
EURO
34,5735
ALTIN
2.504,25
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
28°C
Şanlıurfa
28°C
Açık
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C

HRÜ’den Western Blot Yönteminin Kullanımı

Harran Üniversitesi’nde Spor Sağlığı ve Hastalıklarının Araştırılmasında Western Blot Yönteminin Kullanımı.

HRÜ’den Western Blot Yönteminin Kullanımı
15.02.2021 15:23
0
A+
A-
Harran Üniversitesi’nde Spor Sağlığı ve Hastalıklarının Araştırılmasında Western Blot Yönteminin Kullanımı.

Western Blot tekniği doku veya hücre lizatları, vücut sıvıları gibi biyolojik materyallerden elde edilen protein karışımlarında hedeflenen spesifik bir proteini görsel hale getiren bir yöntemdir.

Proteinler; canlı organizmalarda yapısal ve fonksiyonel işlevlere sahip olan önemli biyomoleküllerdir. Dizileri DNA tarafından kodlanmış ve biyolojik süreçlerde aktif olarak rol alan yüz binden fazla protein olduğu düşünülmektedir.

Moleküler çalışmalarda yaygın olarak kullanılan Western Blot yönteminde biyolojik materyallerde hedef proteinlerin varlığı ve araştırma grupları arasında nicelik kıyaslamaları yapılabilmektedir.

Kullanılan jel elektroforezinin yüksek çözünürlüğü ve immünolojik yöntemlerin güçlü duyarlılığı sayesinde nanogram düzeyindeki konsantrasyonlarda hedef proteinler tespit edilebilmektedir.

Egzersiz, sağlıklı bir yaşamın en temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Düzenli ve ölçülü yapılan egzersizler, vücutta metabolik dengeleri koruyarak sağlıklı bir yaşam sürdürmemize yardımcı olmaktadır.

Egzersiz, kilo kontrolünün yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta, mental sağlığı korumakta, uyku kalitesini arttırmakta ve bazı hastalıkların tedavisinde etkin rol oynamaktadır.

Çeşitli spor dallarında yapılan farklı egzersiz türlerinin metabolizma üzerindeki etkileri değişiklik göstermektedir. Düşük şiddette yapılan egzersizler vücut sağlığına fayda sağlamazken, yüksek şiddette yapılan egzersizler metabolik dengeleri bozarak hastalıklara ve yaralanmalara neden olmaktadır.

Ayrıca sporcuların kullandıkları takviye gıdalar ve beslenme şekillerinin metabolizma üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir.

Egzersiz ile ilgili bütün bu faktörler ekibimiz tarafından deney hayvanlarına farklı şekillerde uygulanmakta ve Western Blot yöntemi ile metabolik etkileri araştırılmaktadır.

Böylece yapılan egzersizlerden optimum düzeyde fayda sağlamayı ve spor hastalıkları ve yaralanmalarının önüne geçmeyi hedeflemekteyiz.

HRÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD’da kurduğumuz bu laboratuvar ile nanogram düzeyindeki proteinler tespit edilebilmektedir Western blot tekniği ile ilgili tüm sorularınızı Doç.Dr. Hakim Çelik’e hakimcell@harran.edu.tr yöneltebilirsiniz.

HABERLER  Urfa’da kurulan Tüberküloz Laboratuvarı bölgeye hizmet verecek
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.