enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Şanlıurfa’da korona külünçe geleneğine engel olamadı

ANLIURFA’DA KORONA KÜLÜNCE GELENEĞİNE ENGEL OLAMADI

Şanlıurfa’da korona külünçe geleneğine engel olamadı
14.05.2021 11:00
0
A+
A-

Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı öncesinden gelenek haline gelen ve bayramların olmazsa olmaz lezzeti olan külünçe yani diğer adıyla bayram taplaması, bu bayramda da bölge halkının sofralarını süsledi.
Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı öncesinden gelenek haline gelen ve bayramların olmazsa olmaz lezzeti olan külünçe yani bayram taplaması geleneği, bu bayram da devam etti. Evlerde hamuru hazır hale getirilen, ekmek fırınlarında pişirilen külünçeler, Ramazan Bayramının vazgeçilmez çöreği olarak biliniyor. Sadece tatlı olarak değil, kimi zaman tuzlu ve susamlı çeşitleriyle de tercih edilen yiyecekler arasında yer alan külünçe, bayramlarda gelen konuklara ikram ediliyor. Yöre kadınları tarafından genellikle bayram günlerinde hazırlanan külünçeler, mahalle fırınlarında pişiriliyor.
Külünce süt, toz şeker, zeytinyağı, yaş maya, salep, tarçın, rezene kökünden yapılmış baharat, çörek otu, Hindistan cevizi ve un karışımından oluşuyor. Öğleye kadar yapılan hamur, yaklaşık 4-5 saat bekledikten sonra akşama doğru evlerde oklava ile açılıp tepsilere dizildikten sonra ekmek fırınlarına gönderiliyor. Fırında pişirilen külünçeler, Ramazan Bayramında yeniliyor. Aylarca bozulmadan kalabilen külünçeler çay ve peynirle de tüketilebiliyor. Evlerinde külünçe yapan Bedriye Kolsuz, “Biz burada külünce yapıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da külünçeyi yapıyoruz. Piştikten sonra çayın yanında hem kendimiz yiyoruz hem de misafirlere ikram ediyoruz” dedi.
Fırın görevlisi Ahmet Yürük ise, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da külünce pişiriyoruz. Korona virüs nedeniyle her yıl olan kalabalık bu yıl fazla olmadı. Vatandaşlar külünçelerini erken getirse fazla yoğunluk olmaz. Her zamanki gibi geç getirirse yoğunluk olabilir. Bu yüzden lütfen külünçelerinizi erken getirin” şeklinde konuştu.

HABERLER  Halfeti'de çarpışan otomobillerdeki 1 sürücü yaralandı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.