enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4833
EURO
36,2598
ALTIN
2.959,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Klimalarda yangın uyarısı: Uzun süre 16-18 derecede kullanmayın

Klimalarda yangın uyarısı: Uzun süre 16-18 derecede kullanmayın
18.08.2021 12:50
0
A+
A-
Klimalara bağlı yangınların artması nedeniyle vatandaşları uyaran akademisyen Sevan Karabetoğlu, “Klimayı 4 saat 6 saat 16-18 derecelerde tutarsanız, kompresöre çok yüklenme olur” dedi.

Sıcak havayla birlikte yoğun şekilde kullanılan klimalar patlayarak yangına neden olabiliyor. Ülke genelinde artan sıcak hava nedeniyle klima kaynaklı yangınlarda da artış yaşandı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sevan Karabetoğlu ise klima kaynaklı çıkan yangınların nedenini açıkladı.

“YANGININ NEDENİ FAZLA ÇALIŞMA”

Klimanın içindeki soğutucu gazların yanıcı olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Sevan Karabetoğlu, “Klimayı yakan ve patlamasına sebep olan şey aslında temel olarak elektrik tesisatının kontrol edilmemesi. Kompresörün fazla çalışması ve izolasyon malzemelerinin indirgenmesinden dolayı bir kaçak ve yanma söz konusu oluyor” dedi.

“UZUN SÜRE 16-18’DE ÇALIŞTIRMAK SAGLIKLI DEĞİL”

Klima yangınlarının ortaya çıkmasının sebebinin, kompresörün aşırı çalışmasından kaynaklandığını ifade eden Karabetoğlu,  “Normal ‘konfor koşulu’ dediğimiz 21-22 derece ayarlanması gereken klimalar, yaz aylarında yüksek sıcaklık ve hava koşullarına bağlı olarak 16 derecelere azaltılıyor. Bu da yüksek akım çekiyor, elektrik tesisatına zarar veriyor, yangının çıkma sebebi de elektrik tesisatı ve klima içerisindeki plastik komponentlerin çok olması. Bu plastikler yanmayı kolaylaştırıyor. 16 derecede çalışan klima 30 dakika ile 1 saat içerisinde ortam sıcaklığına etki edecektir. Uzun süre 16 derecede durmak da ergonomik olarak da sağlıklı değil. Klimayı 4 saat 6 saat 16-18 derecelerde tutarsanız, kompresöre çok yüklenme olur hem de yüksek akım çekerek elektrik tesisatına zarar verirsiniz” diye konuştu.

HABERLER  Eczacı Odası'ndan depremzedeler için öneri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.