Kadıköy’deki Müze Gazhane’de sergilenecek çalışma ile Şanlıurfa’daki Göbeklitepe sanal ortamda özel gözlüklerle İstanbul’da gezilebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki BİMTAŞ, Göbeklitepe’nin dijital model ikizini çıkardı. Şirket yersel lazer tarama, mobil ve hava lidar teknolojisi, drone filosu ve uzman ekipleri ile İstanbul’da çok sayıda kültür varlığı ve tarihi alanın dijital ikizini oluşturarak, sanal gerçeklik (VR) teknolojisine uygun hale getirdi.
Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı, Taksim ve Bakırköy Meydanları, Kuzguncuk Semti ve daha birçok yerde bu teknolojilerden yararlanan ekipler, Şanlıurfa il merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Göbeklitepe’nin de dijital model ikizini çıkarttı.
“GÖBEKLİTEPE’NİN İLK KOPYASI”
1963 yılında keşfedilen Göbeklitepe’nin önemi 1994 yılında kazı çalışmalarının başlatılması ile ortaya çıkmıştı. Proje hakkında bilgi veren İstanbul Planlama Ajansı Koordinatörü ve BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, dijital kopya ile Göbeklitepe’nin her detayının incelenebildiğini belirterek, “Göbeklitepe’nin üretilen ilk kopyası, dijital ikizi. Göbeklitepe insanlık tarihi için, medeniyetler için ve dinler tarihi açısından çok önemli bir yapı. Etrafında dolanırken göremeyeceğiniz detayları bu kopya üzerinden görebiliyorsunuz” dedi.
Akkoyunlu, Göbeklitepe sanal gerçeklik çalışmasının Müze Gazhane’de sergilenmesine yönelik duyurunun önümüzdeki haftalarda yapılacağını söyledi.