enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
ALTIN
2.502,09
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Mimarlar Germuş Kilisesi için harekete geçiyor

Mimarlar Germuş Kilisesi için harekete geçiyor
02.10.2021 17:57
0
A+
A-

Şanlıurfalı mimarlar restore edilmediği için yıkımla yüz yüze olan Germuş Kilisesi’nin sesini duyurmak için harekete geçiyor. Kilisenin inatla restore edilmediğini belirten mimar Bahattin Çelik, farkındalık oluşturmak için kilise önünde açıklama yapacakla

Şanlıurfa’da bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılmak üzere olan Germuş Kilisesi’nin çığlığını mimarlar duydu.  Define avcılarının kaçak kazılarıyla iç ve çevre kısmı delik deşik edilen Dağ eteği Mahallesi’ndeki Ermeni kilisesi, yıllardır virane halde ayağı kaldırılmayı bekliyor.  Defineciler tarafından temeli ve duvar dipleri delik deşik edilen kilise, viran haliyle harabeyi andırıyor. Acilen restore edilmesi gereken kiliseye gereken ilginin gösterilmemesine Mimar Bahattin Çelik, tepki gösterdi.  

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, kilise için farkındalık oluşturmak için 50 mimarla kilise önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

“İNATLA RESTORE EDİLMİYOR”

Paylaşımında Germuş Kilisesinin inatla restore edilmediğini vurgulayan Çelik, “Germuş Kilisesi inatla restore edilmiyor, yıkılmasını istiyorlar. Tek Sebebi varsa o da Dağ eteğinin imara açılmasıdır. Bu şehir bu kadar sahipsiz mi? 12 Ekim Salı günü 50 Mimar arkadaşlarımızla Germuş Kilisesi önünde ulusal farkındalık oluşturmak için basın açıklaması yapacağız” ifadelerini kullandı.

PROJE HAVADA KALDI!

Kilise’nin turizme kazandırılması amacıyla Haliliye Kaymakamlığı’nın turizm rotaları ve akıllı kentler mali destek programları kapsamında hazırladığı ‘Saklı tarih Germuş’ projesi, 2018 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından onaylanmıştı. Proje kapsamında kilisenin restore edilip, turizme kazandırılması hedefleniyordu. Proje kapsamında bölgeye sadece aydınlatma direkleri dikildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle 23 Ekim 2011 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Germuş Kilisesi ve çevresi “Turizm gelişim merkezi” olarak da ilan edilmişti. Aradan geçen 10 yıl içerisinde Kilisenin restorasyonu için tek bir çivi bile çakılmadı.

GERMUŞ

HABERLER  Azerbeycan’dan Balıklıgöl’e ziyaret

1915 öncesi Urfa yöresinin en büyük köyü olan Germuş’ta, Germuş Kilisesi’nin yanı sıra 100’den fazla öğrencisi olan bir de okulun yer aldığı, köyün etrafında eski manastır kalıntıları bulunuyor. Köyün 800 haneli olduğu, kilisenin 1881’de Hagop Ardvisyan tarafından restore edildiği, köy çevresinde yer alan eski manastırların adlarının, Surp Hovhannes, Surp Tadeos, Surp Hagop ve Surp Minas olduğu, Germuş Kilisesi’nin dışında köyde iki kilisenin daha bulunduğu kayıt altına alınmış. Kilise, 1915 yılına kadar Ortodoks Ermenileri tarafından ibadethane olarak kullanılmış.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.