enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

AYM’den Baydemir hakkında hak ihlali kararı

AYM’den Baydemir hakkında hak ihlali kararı

AYM’den Baydemir hakkında hak ihlali kararı
21.10.2021 08:54
0
A+
A-

Anayasa Mahkemesi, HDP eski Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir’in başvurusunu değerlendirerek toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa eski milletvekili Osman Baydemir’in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Merkezi’nin aldığı karar doğrultusunda ateşkesin kalıcılaştırılması ve operasyonların durdurulması amacıyla 2006’da barış yürüyüşü adıyla gösteriler düzenlenmişti. Bu kapsamda 16 Aralık 2006’de DTP’li belediye başkanları ve parti mensuplarının katılımıyla Urfa’dan Gaziantep’e hareket edilmiş ve 17 Aralık’ta binlerce kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlenmişti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, Baydemir ve diğer 16 kişi hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme”, “yönetme ve bunların hareketlerine katılma” suçundan cezalandırılmaları talebiyle iddianame düzenlemişti.

Yargılamanın sonunda Gaziantep 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Baydemir ve diğer 14 sanık hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetmiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti.

Baydemir, ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.

30 BİN TL TAZMİNAT

AYM, başvurucunun Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı. Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, Baydemir’e 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

HABERLER  Deva partisi genel başkanı Babacan Şanlıurfa'da
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.