enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
ALTIN
2.325,97
BIST
9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Şanlıurfa’da döviz büroları ‘kimlik tespitine’ tepki gösterdi

Şanlıurfa’da döviz büroları ‘kimlik tespitine’ tepki gösterdi

Şanlıurfa’da döviz büroları ‘kimlik tespitine’ tepki gösterdi
28.10.2021 09:53
0
A+
A-

Şanlıurfa’da döviz büroları, Hazine ve Maliye Bakanlığının döviz bürolarındaki tüm işlemlerde kimlik tespitini zorunla hale getirmesine tepkili.

ŞANLIURFA – Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz bürolarındaki tüm işlemlerde kimlik tespitini zorunlu hale getirdi. Düzenlemeye göre döviz büroları müşterinin T.C. kimlik numarasını, pasaport numarasını, vergi kimlik numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlemi ayrı bir hesap veya deftere kaydetmek zorunda.

Döviz büroları, bakanlığın tartışılan düzenlemesini protesto etmek amacıyla 4 Kasım’da saat 11.45’te ülke genelinde geçici süreliğine kepenk indirecek.

Şanlıurfa’daki döviz bürosu işletenlere kimlik beyanı uygulaması hakkındaki düşüncelerini sorduk. Kimlik tespit zorunluluğu nedeniyle vatandaşın döviz alım satım işlemlerinde çekimser davrandığını belirten döviz bürosu sahipleri, düzenlemede değişikliğe gidilmezse ileride işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını ifade ediyor.

AVCI: “EVLATLIK MI ALACAKSIN DİYEN VAR”

Kent merkezinde döviz bürosu işletenlerden Kerim Avcı, müşterilerin kimlik tespiti zorunluluğu nedeniyle işlem yapmakta çekindiğini söyledi. Kimlik bilgilerini sorduklarında vatandaşların farklı tepkiler verebildiğine değinen Avcı, “Vatandaştan kimlik talep ettiğimizde çok farklı ibarelerde bulunuyorlar. ‘Kimliğimi ne yapacaksın, beni nüfusuna mı alacaksın?  Evlatlık mı alacaksın?’ gibi ibareler kullanıyorlar. Döviz alım satımlarında kimlik talep ettiğimizde çok zorlanıyoruz. Bu nedenle çoğu işlemi yapamıyoruz” diye konuştu.

Avcı, kimlik beyanı uygulamasını anlattıklarında bazı müşterilerin herhangi bir işlem yapmadan çekip gittiğini kaydetti.

Yaşanan durumdan şikayetçi olduklarını belirten Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu durumun ortadan kaldırılmasını ve tekrar eski şekilde devam etmesini istiyoruz. Kimlik beyanını uyguladığımız zaman kimi vatandaş döviz bozduruyor kimi de bozdurmuyor. İşlemleri yapamayanlar da gidip bankalardan yapıyorlar. Alıcı ve satıcılar azaldı. Bu şekilde devam ederse kepenk kapatmaya kadar gideriz.”

HABERLER  Şanlıurfa’da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Avcı, durumun bir an önce düzeltilmesi için yetkililerden yardım talep ettiklerini ifade etti.

ÇİÇEK: “BÖYLE DEVAM EDERSE KEPENK KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Döviz bürosu sahibi Abdi Çiçek de düzenlemede değişikliğe gidilmezse kepenk indirmek zorunda kalacaklarını söyleyenlerden.

“Maddi sıkıntılardan dolayı iş yerimizi kapatmak zorunda kalacağız” diyen Çiçek, döviz kurlarının ve altının yükselmesi nedeniyle zaten azalan müşterinin bakanlığın uygulamasıyla artık hiç kalmadığına vurgu yaptı. Çiçek, “Esnaf şu anda ölü gibi. Şu anda ne yapacağımızı şaşırmışız. Dolar alamıyoruz, alım gücümüz kalmadı” diye konuştu.

Ekonomik olarak zor durumda olduklarını dile getiren Çiçek, pandemi döneminde herkese destek sağlanırken kendilerinin göz ardı edilmesinden şikayet etti. Çiçek, şunları söyledi:

“İş yerimizin kirası 4 bin lira. Ödeme durumum biraz zor, kirayı çıkaramıyoruz.  Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın aldığı kararda dövizcilerde alım satım yapıldığı zaman maliyeye bildirilmesi lazım deniliyor. Eskiden böyle bir sistemimiz yoktu. Pandemi döneminde herkese destek sağlandı ama dövizcilere destek çıkılmadı. Biz şu anda daha da zor durumdayız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.