enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5843
EURO
34,9071
ALTIN
2.435,54
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

DEDAŞ: “Ekin ekmeyin, bizim size elektrik verecek gücümüz yok artık”

DEDAŞ: “Ekin ekmeyin, bizim size elektrik verecek gücümüz yok artık”

DEDAŞ: “Ekin ekmeyin, bizim size elektrik verecek gücümüz yok artık”
04.11.2021 20:06
0
A+
A-

DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay, borcunu ödemeyen çiftçilere uyarıda bulundu: “Ekin ekmeyin, bizim size elektrik verecek gücümüz yok artık.”

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’a enerji dağıtan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay, borcunu ödemeyen çiftçilere yönelik önemli bir uyarıda bulundu.

Çevrimiçi yapılan bir toplantıda konuşan Atalay, bölgenin kayıp-kaçak elektrikle anılmasından rahatsız olduğunu söyledi.

Atalay, Medyascope’ta yer alan habere göre, borcunu ödemeyen çiftçiye elektrik verilmeyeceğini ifade etti. Atalay şöyle konuştu:

“Biz özelleştirme ile alırken bölgedeki kayıp-kaçak oranı yüzde 76 idi, şimdi bunu yüzde 46’ya düşürdük. Türkiye’de toplam yaklaşık 12 milyar kilowat saat enerji tarımsal alanda kullanılırken, bunun yarısı bizim bölgemizde kullanılıyor. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de bu yıl ciddi kuraklık yaşandı. Enerji çekiminde yüzde 31 oranında bir artış söz konusu oldu. 2 bin 800 olan çalışan sayımızı biz, 7 bin 500’e çıkardık. Çalışanlarımızın yüzde 98’i bölge insanından oluşuyor. Bölgedeki elektrik tüketimi Türkiye ortalamasının 2,4 katından fazla. Türkiye’nin ortalama kayıp-kaçak oranı yüzde 11 iken bölgede bu oran maalesef yüzde 46’dır. Biz, önümüzdeki yıldan itibaren yıllık ortalama 1 milyarlık yatırım yapacağız. Türkiye genelinde tahsilat oranı yüzde 99 iken bölgede ancak tahsilatın yüzde 91’ini alabiliyoruz. Bölgede 900 bin aboneyi dönüştürdük ve yüzde 15 civarında kaçak kayıp yakaladık.

“KÖYLERİN YÜZDE 90’I KAÇAK KULLANIYOR”

Enerji fiyatlarında ciddi artışlar söz konusu olduğunu belirten Atalay, petrol, doğalgaz ve kömürdeki artışların enerjiye fiyat artışı olarak yansımasının doğal olduğunu kaydetti. Atalay, “Bunun vatandaşlara yansımaması için gayret sarf ediyoruz. Ülkemizin şartları ortadadır. Dağıtım şirketleri olarak çok zorlama olmasa elektrik fiyatlarında artış olması istenmez. Kaçak enerji, daha çok kırsal kesimlerde kullanılıyor. Kırsalda 4 bin köy var ve maalesef yüzde 90’ı kaçak kullanıyor. Köylerde ve tarımsal sulamada ciddi kaçak kullanımı var” dedi.

HABERLER  Deprem sonrası erken dönemde psikososyal destek önemli

“BORCU OLAN ÇİFTÇİYE ELEKTRİK YOK!”

Mehmet Atalay, Mardin’de 6 bin 600 çiftçinin bulunduğunu ve 2019’dan beri sadece 600-700 çiftçinin elektrik borcunu ödediği bilgisini verdi. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 90’ı kullandığı elektriğin bedelini ödememiştir. Mısır eken bir çiftçi günde ortalama 20 saat elektrik kullanıyor. 90 günde 270 bin kilowat saat enerji tüketiyor. Buradan çiftçilere sesleniyorum, borcunu ödemeyen çiftçilere elektrik vermeyeceğiz. Borcunu ödemeyen çiftçi şimdi boşuna eken ekmesin. Damlama sulama ile enerjinin yarısı kadar tasarruf edilebilirken ve hasılatta yüzde 40 artış yaşanırken, çiftçilerimizin vahşi ve sallama sulama yöntemlerinden vazgeçmesi gerek.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.